[多圖][賞識][試水溫] 呢條fashion撚俾咁多人屌仲開po係咪on9

966 回覆
196 Like 41 Dislike
即係當然rating都有世界頭10
係呀 佢哋操到好撚勁
69個like 開心仔
加油師兄,執靚個portfolio,諗定自己個故仔
交咗啦 molamola 今年應該好多學校無interview
淨係聽過Antwerp Six, 同埋好多畢業既人都好出名
無錯 呢間學校操到好多勁人出來 antwerp six呢啲真係legend
講起deconstruction,近幾季嘅y/project真係有啲走火入魔
直情癡撚咗線 第一張jacket頗有興趣
反而hed mayner依個upcoming好得我歡心,少少deconstruct,但好和諧,係upgrade左嘅lemaire
哇第三張真係好好睇 其實一同三好似我想玩嘅style
睇得出樓主好專業
唔係 係vogue同其他fashion site好專業 我只係嘗試combine 我所見嘅知識啫 多謝你肯讀
嗰日無意中睇返6年前依條片竟然有kiko本人我諗佢當年都估唔到之後一年stussy會搵佢合作,係dsm賣,然後一炮而紅

csm真係英雄地,一將功成萬骨枯
我學校有好多老師喺csm讀過 有個老屎忽提到其實fashion design with marketing (fdm)係啲垃圾科來 係啲想入csm又讀唔到menswear同womenswer嘅人先會揀嘅科 然後我呀sir(30歲 喺lv做過)話因為kiko嘅成功令fdm翻身 依家變成最受歡迎嘅科目之一 我都apply咗 不過kiko先三十幾歲就咁成功 真係無嘢好講
啱啱打完個留言先發現轉左過嚟
照搬過嚟討論希望唔好介意

Versace 1991 Fall Ready to wear by Gianni Versace
呢場show我細細個睇完真係驚為天人

Naomi, Linda, Cindy, Christy四個齊齊行出嚟真係

跟住仲有LV S/S 2008, inspired by Richard Prince
我偶像marc jacobs呢個art nurse theme當年引起唔少討論 話佢搞彎fashion 又遲到開場 搞到啲評論家嬲到扎扎跳
單純personal thoughts Marc Jacobs算係打開咗high fashion同(在生嘅)藝術家crossover嘅先河 好似佢同takashi murakami合作咁
不過marc做咩我都會支持佢

啲袋真係好靚呀
LV最緊要係袋!!

不過最靚嘅當然係marcI love marc

佢拎住呢個播緊SpongeBob嘅Trunk
嚟做呢個show嘅finale

啲評論家幾嬲豬都不阻礙marc bb快樂過日子

另外honourable mentions,
-Chanel’s haute couture spring 1993
-Dior Men Fall 2021 (Kim Jones期待佢嚟緊喺Fendi嘅show)
-Dior Fall 1997 Ready to wear
-Gucci Fall 1995 Ready to wear by Tom Ford
-Miu Miu S/S Ready to wear

踏入2020-21,我覺得會興返y2k style
始終fashion依家野會每20年cycle一次
Brands like Juicy Couture覺得佢會紅返
仲有flats(), low waist, short skirts, floral print呢啲
又要換衣櫃了

好似講得有啲太長講到1999唔好意思了始終都凌晨兩點幾 個腦有啲kick左
跟機:我最喜愛LV袋大獎

1. LV x frank gehry
2.LV x CDG
kiko真係正 0001-0005都超鍾意
0006打後drama啲,0001-0005 +mackintosh果批係daily wear
多謝Ching肯喺返呢邊留言
另外 我覺得最近有個fashion moment好值得討論
就係Harry Styles嘅vogue cover

乜嘢話?男人竟然着裙!!
harry着乜嘢都好正 尤其gucci

佢身上面呢件係Gucci Fall 2020 by Alessandro Micele嘅Look 15 Alessandro Micele都係其中一個我最鍾意嘅designer 希望有一日可以買多啲佢嘅作品

喺幅圖入面都見到 本身呢條裙係粉紅色嘅 但係Harry着緊嗰條係藍色 呢個我諗都係其中一個諷刺gender stereotype嘅部份

「呢條裙由girly嘅粉紅色變咗manly嘅藍色,咁我夠唔夠manly?」

即使係民意傾左嘅西方國家 仍然都大把人對於男人竟然着裙呢件事感到驚訝 甚至係譴責

何謂”manly man”呢?

Harry Styles本身都係行緊一個亦陰亦陽嘅路線 會無視過往嘅性別定型對於男性嘅taboo 去搽指甲 留長頭髮 帶好多首飾 搽唇膏 佢寫出嚟嘅作品亦都十分感性

咁但係佢會做呢啲嘢係唔係就代表佢已經唔係一個「合格」嘅男人?佢天生嘅性別仍然係男 但係點解佢做咗一啲所謂比較女性化嘅嘢 就會減弱左佢嘅masculinity?

對於conservatives嘅負面評價 Harry只係簡簡單單咁樣address左

個人覺得喺item上面嘅gender label其實唔一定係必要
點解有啲衫因為cutting就一定係female
撇除functional clothing 本身時裝/衣着根本就冇gender
就好似高踭鞋一開始係比男人着咁 都係人類比一樣item嘅定義影響
好似外國最近越來越多”femboy”咁樣 願意無視社會嘅有色眼鏡去embrace自己嘅femininity
其實女人着西裝可以normalised 點解男人着裙唔可以normalise

好似講到離曬題 總之就係我真係好鍾意條裙我係Gucci打手
多謝你開po討論先真
唔識fashion
但我覺得iris van herpen d衫好靚好特別
有次係ig無意中見到就follow左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞