[多圖][賞識][試水溫] 呢條fashion撚俾咁多人屌仲開po係咪on9

966 回覆
196 Like 41 Dislike
所以其實都幾虛偽
我諗起啲時裝環保撚,根本同出一轍
vivienne westwood季季叫人 buy less choose well,但自己就出有依個print嘅衫

仲有dior經典例子:we should all be feminists
vw係真係會喺布料上面做到sustainable 效果亦都比其他brand好 但係maria掌管嘅dior 唔係話抗拒女權 但係你一無idea就攞女權做主題算數 仲要擺到明寫喺件tee 你幾可見到支持女權嘅明星著dior啲ready to wear Mugler 同max mara都係女權 遠比maria 做得好 做多咗啦 收皮啦maria
畫公仔畫出腸就無咗fashion嗰種趣味啦 vetement都算唔係特別用心思去表達個protest 但係屌你maira直情print到周圍都係
時裝同敏感議題可以共全而又有效果可能真係少之又少,我諗起MM嘅Aids Tee

個界線又應該係邊?將部份收益捐去各個機構又係咪一個方法?歡迎討論
marc呀呀呀
真係幻想下算
之前PFW Louis Vuitton 都出咗件vote嘅長袖衫 咁啱debut場show到件衫出市面販售 根本成個US election voting就嚟完
嘥料又嘥時間 呢啲Performance activism真心勁鳩
覺得如果嘅Designer本身就有呢啲立場 亦都喺公眾表達過出來 一場兩場show係ok 同埋如果願意將一部分收入捐去相關機構就更加好 作品係隱晦咁表達就jeng

但係如果每季都做埋啲print tee寫晒出來就真係 真係要適可而止 但係好似vetement呢次咁 之前又唔見佢表態支持香港人 今次又話俾水炮inspired 跟住又話democracy protestor 講真有少少覺得俾佢消費咗 不過都係嗰句 唔驚得罪粉紅軍團係勇嘅
Well said
依個我都想討論下,假設一個議題係擺明要去幫助/籌款比一個弱勢群組,我覺得係無需要去設計/生產個啲product 出黎,直接係sales 到扣,用Commercial 角度,成本仲無咁大添。
寫到明出黎就唔叫Fashion, 不過Yohji 都好鐘意寫字
明嘅 但係maria每次無橋就用女權 搞到人哋想屌都唔得 可恥!夠膽haute courture做女權!辣殺 我依家係對dior又愛又恨 如果唔係Kim Jones
我雙重標準
不過我真係好唔鍾意high end出logo/ print
tee 無可否認好多mk仔鍾意 我就不了 就算yohji出都不了
我都係
不如咁講啦,唔明顯寫出黎,我接受。
真呀 寫到出腸無咗嗰種fashion嘅美好
Fashion 就好似要搵知音人咁,同一個時事議題要搵相同理念既人一樣
唔係個個都接受到同樣審美
唔想偏離討論重點,但MM近期嗰批sweatshirt/tee我相信margiela本人都見到心up

猶記得當日margiela整四條線就係想大家可以輕易拆咗個tag,點知今日已經變咗個signature大logo

吹脹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞