[多圖][賞識][試水溫] 呢條fashion撚俾咁多人屌仲開po係咪on9

966 回覆
196 Like 41 Dislike
我諗就算係頂級嘅commentator都有自己唔了解嘅嘢 大家一齊學嘢
樓豬即刻有曬動力
巴絲賞析 by 晒銀紙人

Junya Watanabe (1961 - )

日本設計師

出生於日本嘅福島縣,Junya 嘅媽媽喺佢細個嘅時侯曾經經營過一間made-to-order嘅小店, 這樣亦都成為咗專登入時裝界嘅其中一個原因。作為日本著名嘅文化服裝學院畢業生,1984年加入由日本時裝大師 Rei Kawakubo (玲姐) 創立嘅 Comme des Garçons 工作。呢件事成為咗佢人生最大嘅轉折點。初頭 Junya 都冇乜受到重視,只係負責做打板呢啲比較普通嘅工作。往後幾年,喺受到玲姐嘅影響下,Junya 嘅天賦開始得到重視,被任命Tricot Comme des Garçons 針織支線嘅設計師。喺1992年,玲姐決定畀佢單飛,創立自己嘅品牌。 一年之後,佢喺巴黎搞咗佢第一場女裝成衣系列。

設計概念上, Junya 表示 Pierre Cardin 同喺佢早期設計畀咗好多嘅影響尤其係輪廓同埋運用幾何學圖像嘅方面。到後來喺時裝雜誌認識到 Issey Miyake嘅時侯,就深深咁改變咗佢嘅設計。Junya 嘅設計亦強調「做物論」(ものづくり),簡單啲嚟講,即係一種將科學,藝術同工藝融合埋一齊咁去創造事物。如果大家有興趣不妨可以去睇吓呢篇 New York Times 嘅訪問:

https://www.nytimes.com/2016/10/17/t-magazine/junya-watanabe-interview.html

Junya 比較少有訪問

由於我 Fashion 資歷尚淺
同埋冇乜留意佢女裝
所以唔太清楚有邊幾場 Show 最突出
不過都攞少少嚟出嚟講 希望有其他巴絲打可以幫手

Junya Watanabe 2000 SS

呢場係
當時嘅場地佈置好有趣
個 Runway 嘅中間有水不停咁灑落嚟
然後呢兩個model就一左一右咁行出嚟

行到中間折返嘅時侯
驚人嘅事情就發生咗

嗰兩個 Model 各自幫對方反轉件衫
將條裙用膠做嘅一面向外
然後當雨褸咁 一齊穿過咗中間

呢場 Show 除咗展現 Junya 對自己嘅創作啟蒙 Issey Miyake 致敬之外,亦都展現咗 Junya Watanabe 對于不同材質嘅運用以及功能性衣著重視。

時間嚟到 2002 年,喺 Junya 創立自己嘅品牌十年之際,玲姐又出錢幫佢呢位愛徒創立一個新嘅男裝品牌:Junya Watanabe Man。喺往後嘅十年間,Junya 就係靠呢個男裝嘅品牌,打響咗自己嘅名堂。

Junya 嘅男裝非常著重解構再組成嘅概念。與其話佢喺度設計服裝,不如話佢係利用唔同嘅物料進行實驗,睇下可以做啲乜嘢效果出嚟。由 Trench Coat, Biker Jacket 甚至普普通通嘅一件 shirt, 只要經過 Junya Watanabe 嘅加工,就會成為一件糅合唔同物料同功能嘅服裝。每一季你總會見到一啲意想不到嘅作品,令人眼前一亮。

以下係我個人認為最難忘嘅幾季

SS 2015

呢一季 Junya 用咗日本傳統布藝 Boro 在設計靈感創作咗一系列嘅服裝, 將日式嘅傳統布藝技術用喺西式嘅服裝剪裁上面,更加將呢樣嘢伸延到Hervier Production 嘅 workwear 同埋 Levi's 嘅牛仔褸。

FW 2017

就咁睇前面係咪好似冇乜特別咁?
睇埋個後面。

係咪好似個背囊呢

無錯,喺呢一季 Junya 再次用 The North Face 合作,利用循環再造嘅 North Face 嘅袋款 Base Camp Duffel 同唔同嘅衫合成,做出咗驚為天人嘅作品:Deconstructed Jacket。當年連 The North Face 嘅 前副總裁 Peter Valles 都話同 Junya 嘅合作為品牌帶嚟不同嘅可能性,喺打破戶外服裝嘅局限當時亦將呢樣嘢帶入時裝潮流裡面:

“COMME des GARÇONS opened the doors to the future of lifestyle for our brands, we realized there isn’t just one thing it should be, so we found something experimental and new within our brand. "

之後幾年 Junya 都有繼續同 The North Face 合作 好似 呢件 2018 FW 嘅作品就將個背囊加咗喺件衫後面增強件衫嘅功能性:

利申返小弟都係普通理科學生
文筆同睇法都可能冇上面啲巴絲打講得咁好
希望大家體諒
如果有錯 各位巴絲打不妨糾正我

By 晒銀紙人

(樓豬:多謝你肯幫我分擔工作就真 實在太多designer可以講 有你哋嘅幫助會輕鬆好多 如果其他Ching你哋對某一位deisgner有鍾愛而又想打賞析文或者我已經打過 都可以講吓又或者再講吓佢哋啲show)
vetement呢次算唔算完美詮釋點解fashion係值得欣賞嘅藝術 其實小弟上個project都做咗hk protest
肯放棄大陸人生意
咁我覺得個人睇法囉 佢肯放棄大陸人生意出聲 唔係個個brand都做到 但係睇多一陣我唔會話佢表態得特別清楚囉
同埋diet prada又成日帶風向 我唔想亂咁認同啦 至少佢哋做緊其他brand唔肯做嘅嘢
作品賞析 John Galliano(上)

be reckless enough to gamble all or nothing, to follow your dreams.”

今次決定要講嘅designer相信有留意fashion嘅你或多或少都有聽過 而若果你未聽過佢 好大可能就係因為佢先會令到你覺得Fashion show嘅衫相當瘋狂 有創意 同埋最重要係 都無得著來返工嘅!!!

而佢就係其中一個宣揚Avant-Garde主義好嘅大師:

John Galliano ( 28 November 1960 - )

英國設計師

出生於英國Gibraltar嘅JG 從一個羅馬天主教家庭成長 母親為西班牙人 而父親為義大利人 所以佢睇落唔似我哋想像中嘅英國人 自小就已經天馬行空同埋對時裝有特別嘅觸覺 同時因此而受到小學同輩嘅欺凌

喺 St. Anthony's School 及 Wilson's Grammar School 畢業後 JG決定到英國Fashion名校Saint Martin's School of Art進修fashion design 畢業作品好到俾人收購咗

可能因為知道自己相當有天份 可以話佢嘅設計生涯前期係相當之自視過高 樂觀且自傲 雖然佢嘅設計充滿好評 但係業績欠佳 甚多顧客都因為佢嘅業績而選擇離去

失意後決定去到巴黎發展 佢首先係去咗Givenchy做咗一年設計師(1995-1996)

雖然只做咗一年 但係可以話呢一年係向世界成功咁再次證明自己嘅能力 離開Givenchy後隨即加入Dior 亦都開展咗JG嘅 一拳の生涯

而今次要講嘅show就係小弟第一次睇嘅show 一場令我憧憬fashion world嘅美好嘅一場show

Christian Dior FALL 2005 COUTURE
https://youtu.be/8hWh7B-a9Jw
一個雷電交加嘅夜晚 308 / 5000
Translation results
一輛黑色馬車駛過一道破舊嘅愛德華時期花園嘅大門 嗰度嘅蜘蛛網裝飾著破碎的雕像 周圍垂下嘅枝形吊燈仲有山谷生長嘅百合花 就好似係為Madame Dior嘅幽靈同身穿小水手服男仔Christian嘅出場而存在 Madame Dior隨住男仔從馬車優雅咁慢慢行出來 提住雨傘婀娜多姿咁向大家展示自己嘅美態 呢場show正式開始

瘋狂幻想家JG喺呢一場show講述咗佢嗰排繼承同reinvest嘅一間屋背後嘅愛情故事 而終於呢一次JG相對地無將一場show嘅重點放喺故事敘說上(相對地)反而係focus喺致敬Christian Dior嘅人生 從佢母親嘅禮服到New Look嘅設計 再去到Dior嘅員工同當時嘅fashion editor 最後到50年代蜂擁而至嘅客人

Transparency絕對係最適合形容呢一場嘅名詞 從愛德華七世時代嘅衣著 到充滿皺褶的dos-devant禮服再去到半完成嘅夾腰高腰全裙式連衣裙 可以話幾乎全部都係Transparent 大多數情況吓 呢一種style都係充滿愉悅同輕巧 但係喺呢一場show入面卻顯得沈重 就連Dior先生具標誌性嘅tweed suits都被JG大量使用喺某一啲garment入面 可以講話JG唔做fashion designer可以做氣氛大師

JG自己提到呢次致敬Dior先生嘅作品係喺Irving Penn, Cecil Beaton, Lillian Bassman, Christian Berard同RenéGruau嘅作品入面搵Inspirations 而總而言之 淨係討論時尚娛樂 呢場show僅有幾處surprisingly加入咗色彩組合 就好似點撚醒緊世人Galliano佢除咗浮誇嘅藝術 仲具有精緻和詩意的能力 而且再次肯定Dior不可思議的歷史同品牌基礎

9up環節下篇寫 因為我鍾意JG 所以我要寫兩篇 你吹呀?
(2) S.O.S. click入來睇吓呢邊唔該!

每一次打完一篇文又或者有巴絲share作品賞析我都會更新呢個list再置頂 希望啱啱入來或者已經留咗名嘅Ching可以每日留意吓置頂有無更新 雖然唔能夠保證每日交到貨 不過盡量啦

#1 Alexander McQueen 作品賞析 by 樓豬
https://lihkg.com/thread/2378841/page/1

#365 Versace 1991 Fall Ready to wear by Gianni Versace/LV S/S 2008 by Marc Jacobs 作品賞析 by 南韓總統金南俊
https://lihkg.com/thread/2378841/page/15

#366 Harry Styles 賞析 by 南韓總統金南俊
https://lihkg.com/thread/2378841/page/15

#369 Yohji Yamamoto 作品賞析 by 樓豬

#703 Junya Watanabe 作品賞析 by 晒銀紙人
https://lihkg.com/thread/2378841/page/29

#710 John Galliano 作品賞析 (上) by 樓豬
https://lihkg.com/thread/2378841/page/29

等候名單:
John Galliano(下)
Rei Kawakubo
Maison Martin Margiela
Issey Miyake
Thom Browne
如果Ching你哋有留意置頂message 可唔可以擺到正皮或者負皮係個message到 唔想大家睇唔到呢啲賞析 如果無反應我就每次賞析都開po 但係咁樣唔方便大家持續討論
唔想每晚打完結果無人睇到
上次都有呀 不過應該無人睇到
有無啲詳細少少嘅例子?
例如一場世界知名嘅巨Show之後
因為場Show之中嘅XXX原素(cutting、用料、concept等等)
大眾潮流服飾由YYY原素變咗做XXX原素為主
or本身AAA BRAND主導嘅大眾潮流因為場show而變成由BBB BRAND主導咁樣
類似咁樣DETAIL啲嘅歷史例子
fear of god囉
早幾年人人條褲腳都要有拉鏈
h&m都炒左一堆
chanel好有自己一套,有啲真係唔係入面做過都未必知
我係呢度都學到好多嘢啊,其實我本身都係讀styling,會留意啲brand啲styling多啲,但呢個post可以了解到真係fashion層面上嘅嘢

係堅架 個designer admit左。
不過我覺得個reference唔係太明顯,普通人一眼望都唔會get到。
係襯翻佢個theme嘅,黑紅色嘅background係signify緊hell,佢話we are living in hell right now.
我自己又未覺得係食人血饅頭嘅,佢都係make緊個fashion statement,但係我覺得可以加多d protest嘅原素 eg豬咀or even黃頭盔。
i mean有幾可會見大brand放棄chi na market喎,我覺得點都要比翻d credit.
樓主, 其實想問問HIGH END FASHION個定義係乜?
Only貴定果d一線名牌(e.g.: 廣東道果d鋪/Joyce賣果d)?
咁又唔好咁講 我鍾意cdg 但係都想整套ciccio
我嘅目標係有一日可以x slowdive 之後同rachel影相
個人會define high price 同埋high quality嘅brand 尤其喺以前你啲cutting sewing要好好先做到high end 本身想講埋個brand要有 haute couture 不過依家都唔少high end brand 選擇唔做haute couture 但係做得就一定係highend
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞