[多圖][賞識][試水溫] 呢條fashion撚俾咁多人屌仲開po係咪on9

966 回覆
196 Like 41 Dislike
sor 頭先手殘未搞掂就 send 咗
佢係香港fashion第一人 (應該係
先唔講savile row淨返幾多頂級tailor
鍾意fashion既應該唔會好classic menswear?
thom browne 成7皮先得MTM,可能全機車
7皮Liverano bespoke都得啦
我今晚執完share埋你嗰個 同擺埋你入list
想體驗手車savile row西裝
唔敢當
我都覺得浪費得太多時間係fashion了

Btw多謝樓主依個post,我有返啲精神寄托
多謝你就真 無你同其他Ching唔知點繼續討論落去
真係要指教指教,bespoke 係另一個世界,savile row依啲係「我細細個就聽過依個名」,冇認真了解過
menswear 同業界嘅collaboration project會多過Fdm.
Tailoring 嘅話的確係男裝會教得好啲,不過都係好皮毛,csm 都係expect 你自己出去學。
欣賞你咁有心帶起關於時裝嘅討論,香港需要多啲呢啲discussion,而唔係淨係識恥笑人哋着衫。
利申:幾年前womenswear畢業
到依家都收唔到offer都係做返kingston仔算 你就好 羨慕仔 想大家喺連登都可以討論fashion
做kanye隻狗做撚到呢個地位
確確實實嘅識人好過識字
[quote]我見好似冇乜人講起 Junya Watanabe
希望樓豬唔會介意我分享吓

Junya Watanabe (1961 - )

出生於日本嘅福島縣,Junya 嘅媽媽喺佢細個嘅時侯曾經經營過一間made-to-order嘅小店, 這樣亦都成為咗專登入時裝界嘅其中一個原因。作為日本著名嘅文化服裝學院畢業生,1984年加入由日本時裝大師 Rei Kawakubo (玲姐) 創立嘅 Comme des Garçons 工作。呢件事成為咗佢人生最大嘅轉折點。初頭 Junya 都冇乜受到重視,只係負責做打板呢啲比較普通嘅工作。往後幾年,喺受到玲姐嘅影響下,Junya 嘅天賦開始得到重視,被任命Tricot Comme des Garçons 針織支線嘅設計師。喺1992年,玲姐決定畀佢單飛,創立自己嘅品牌。 一年之後,佢喺巴黎搞咗佢第一場女裝成衣系列。

設計概念上, Junya 表示 Pierre Cardin 同喺佢早期設計畀咗好多嘅影響尤其係輪廓同埋運用幾何學圖像嘅方面。到後來喺時裝雜誌認識到 Issey Miyake嘅時侯,就深深咁改變咗佢嘅設計。Junya 嘅設計亦強調「做物論」(ものづくり),簡單啲嚟講,即係一種將科學,藝術同工藝融合埋一齊咁去創造事物。如果大家有興趣不妨可以去睇吓呢篇 New York Times 嘅訪問:

https://www.nytimes.com/2016/10/17/t-magazine/junya-watanabe-interview.html

Junya 係佢少有咩訪問之中
由於我 Fashion 資歷尚淺
同埋冇乜留意佢女裝
所以唔太清楚有邊幾場 Show 最突出
不過都攞少少嚟出嚟講 希望有其他巴絲打可以幫手

呢場係 Junya Watanabe  2000 SS
當時嘅場地佈置好有趣
個 Runway 嘅中間有水不停咁灑落嚟
然後呢兩個model就一左一右咁行出嚟

行到中間折返嘅時侯
驚人嘅事情就發生咗

嗰兩個 Model 各自幫對方反轉件衫
將條裙用膠做嘅一面向外
然後當雨褸咁 一齊穿過咗中間

呢場 Show 除咗展現 Junya 對自己嘅創作啟蒙 Issey Miyake 致敬之外,亦都展現咗 Junya Watanabe 對于不同材質嘅運用以及功能性衣著重視。

時間嚟到 2002 年,喺 Junya 創立自己嘅品牌十年之際,玲姐又出錢幫佢呢位愛徒創立一個新嘅男裝品牌:Junya Watanabe Man。喺往後嘅十年間,Junya 就係靠呢個男裝嘅品牌,打響咗自己嘅名堂。

Junya 嘅男裝非常著重解構再組成嘅概念。與其話佢喺度設計服裝,不如話佢係利用唔同嘅物料進行實驗,睇下可以做啲乜嘢效果出嚟。由 Trench Coat, Biker Jacket 甚至普普通通嘅一件 shirt, 只要經過 Junya Watanabe 嘅加工,就會成為一件糅合唔同物料同功能嘅服裝。每一季你總會見到一啲意想不到嘅作品,令人眼前一亮。

以下係我個人認為最難忘嘅幾季

2015 SS

呢一季 Junya 用咗日本傳統布藝 Boro 在設計靈感創作咗一系列嘅服裝, 將日式嘅傳統布藝技術用喺西式嘅服裝剪裁上面,更加將呢樣嘢伸延到Hervier Production 嘅 workwear 同埋 Levi's 嘅牛仔褸。

2017 FW

就咁睇前面係咪好似冇乜特別咁?
睇埋個後面。

係咪好似個背囊呢

無錯,喺呢一季 Junya 再次用 The North Face 合作,利用循環再造嘅 North Face 嘅袋款 Base Camp Duffel 同唔同嘅衫合成,做出咗驚為天人嘅作品:Deconstructed Jacket。當年連 The North Face 嘅 前副總裁 Peter Valles 都話同  Junya 嘅合作為品牌帶嚟不同嘅可能性,喺打破戶外服裝嘅局限當時亦將呢樣嘢帶入時裝潮流裡面:

“COMME des GARÇONS opened the doors to the future of lifestyle for our brands, we realized there isn’t just one thing it should be, so we found something experimental and new within our brand. "

之後幾年 Junya 都有繼續同 The North Face 合作 好似 呢件 2018 FW 嘅作品就將個背囊加咗喺件衫後面增強件衫嘅功能性:

利申返小弟都係普通理科學生
文筆同睇法都可能冇上面啲巴絲打講得咁好
希望大家體諒
如果有錯 各位巴絲打不妨糾正我
又講返donda嘅故仔,去fendi做intern....

Errolson其實2000年頭同partner已經創立acronym, 真正爆起應該係佢開始幫acg做嗰牌,不過依家價錢真係好甘,我老細成日話以前佢啲貨減晒價喺silly thing 都冇人買
silly thing開嚟真係俾TK玩,次次出都冇人,成班staff吹水
連登讀過csm嘅人真係比我想像中多 我都想讀呀屌!!!!
有D人近幾年先識呢個brand 以為佢一出嚟就好成功,其實佢都算係默默耕耘左10幾年,一路幫stone 做shadow同其他好多牌子做設計consultant先有今日嘅acronym, respect.
有啲似Professor E 啲款
Errolson Hugh好似又係讀archi先做fashion?
依家d野made in 支…
但都想入條褲…

Btw, Virgil係咪都係冇讀過設計?
淨係覺得上位上得好快…
Grailed又係執野好地方
好多designer都讀過archi Virgil都讀過
佢無讀設計 但係識kanye上位
無可否認csm呢個title 的確有機會幫你喺呢一行打開多幾道門,但我Tutor講過,講到尾學校只係一個空間, 空間邊度都有,最緊要都係睇你個人嘅才能同埋有幾努力,加油
啱嘅 多謝Ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞