[多圖][賞識][試水溫] 呢條fashion撚俾咁多人屌仲開po係咪on9

966 回覆
196 Like 41 Dislike
唔係喎 英國勁多中老年都會著
Stone island係英國唔係一個潮牌
More like a culture
呢排掛住睇動漫 無睇netflix 啱啱就咁search 見到啲圖 見到佢現實中都有俾vogue講 但係個人覺得佢係好fashionable 但未去到前衛 我其實好多同學都會咁著
之前聖誕去白人fd屋企住 見到佢老豆衣櫃成排stone island
你同學都好有錢
其實d大brand 邊個做 designer對ready to wear 有無大影響?Gucci, Dior d logo 衫都無咩特別但係貴到傻
McQueen 打手留名
鍾意McQueen 嘅極度推薦大家睇呢套電影,完全解釋咗佢嘅人生係經歷咗咩先會變成大家認識嘅佢,呢套戲唔似一般紀錄片咁講佢嘅成就係點,而係以佢人生經歷同感受做出發點,了解佢內心

內容我唔劇透了,睇完發現其實佢人生係幾痛苦希望佢喺天國同媽媽團聚會開開心心

希望我有生之年可以見到佢嘅show piece一定好震撼

https://www.youtube.com/watch?v=yKwCd6WLPdE
Hooligan
Stone Island成日話佢啲布有幾特別,幾靚
但係啲人都係買最basic既hoodie, 同supreme 有咩分別
但係佢係成排羽絨
我都好推薦大家呢部電影 可以話一開始就係呢一部電影令我開始咗對fashion嘅興趣
留名學野
Exact7ly!!! Stone island絕對唔係潮牌
車工布料肯定有分別 stone island好多都係garment dye
愈著愈洗會愈vintage
係,計完12算
有個russian老豆係russia 4大銀行之一老細 一個就屋企人喺印尼做建築公司 仲要有個nigerian屋企人喺nigeria係石油公司老細

btw 當然有 係好撚大影響 可以話一個設計師可以玩撚死一個牌子 亦可以擺個牌子上神台 你如果係咁一個牌子過去10年嘅show你好容易發現每幾年明明係同一個brand但係完全唔同style

其實名牌tshirt係一個設計師Demna Gvasalia(應該無記錯)「發明」佢覺得平民都應該有機會著名牌 所以設計咗名牌tshirt 所以算係帶起呢個風氣

btw 當你有能力負擔名牌嘅時候 識欣賞fashion嘅人往往都會跟隨設計師多過brand 就好似好多人因為john galliano去咗Maison Margiela做嘢而開始留意MM
咁撚貴㗎咩
有冇啲例子 想對比下
ssense嗰啲都係咁貴?

有肉食嘅睇嚟可以幫代購....
尋日K11間Yohji 睇野,日本定價¥75,000,但轉HKD 11,000
之前仲睇中一件西裝褸 好彩無買到
唔貪平真係可以買,我睇緊野見到個啊叔買左成set 連皮鞋
cls 小弟無咁嘅經濟條件
如果中產,一年買一set 其實夠做
我貪心 我仲有issey miyake MM dior想買 中產唔夠做 要努力做嘢 等大學收我
我都想掃Dior, 但諗深一層都係專一啲玩Yohji 算,唔想買到炒股都找唔到數
本身想買呢件 但係問嗰陣已經太遲 無貨 最後去tailor shop整咗套差唔多樣嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞