Soundbar的決擇,求解答(4)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
上次講完最後巴打有冇淘到3腳電源線?
享受緊 晚飯都未食到直玩到依家
爭部PS5

巴打有冇PS4? 插黎玩下試下聲
買soundbar果度即場幫我換 佢就咁剪左個兩腳 簪入隻3腳插比我
都幾好吖
無呀 遲下先買ps5 一次買咁多野傷荷包
回血

睇下Netflix先啦
係呢 點先開到Dolby atoms? 開左有咩特別?
Q60T唔支援Atmos,佢都會用Dobly Digital 5.1出聲

你睇D片有寫5.1果D就係Dolby Digital 5.1黎

Atmos只係多左天空聲
右邊出
咁多位大家好
我係一開始開叫個post既人
無諗過呢個post會去到4
最後我買左Sonos full set
應該兩星期後會裝
而家好緊張
哦 即係feel到有聲由起頭頂?
Dolby digital 5.1又係咩?
Soundbar既Atmos係由Bar頂既向上喇叭出聲射去天花板再反射落人度,如果係正式家庭影院果D會係天花板裝喇叭黎做到Atmos

Q60T其實都有向上發聲喇叭,用黎做到DTS:Virtual X既效果,DTS:X本身就Dolby Atmos做緊既野同一樣,而Virtual X就係模擬佢既3D立體效果
呢兩個格式要唔要片源配合架?
以前舊有DVD時代多聲道音訊格式,經壓縮既,都係睇戲時用,5.1係指5.1聲道,左中右喇叭+2後置+1低音
Q60T Soundbar會自動幫你upmix立體聲去多聲道,不過當然冇真正片源有埋多聲道資料咁好

你睇電視台果陣其實佢都已經幫你將聲音立體化左
Bose 700 定 Sonos arc?
試下拎出黎放 低音好似無咁焗束咁
自己感受最重要
有朋友黎家訪都威D
好似好大舊咁 好礙眼

我唔覺喎,幾和諧吖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞