Soundbar的決擇,求解答(4)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
想問返之前淘JBL 9.1既巴打
D bug fix 哂未
岩,所以我決定買行
買左jbl 9.1 一買就冇睇說明書 用google home 連左 我想問點知我而家個soundbar 係update 到最新ffirmware
同埋想問你地電話youtube 出唔出到atmos 睇soundbar screen 得pcm
但睇netflix 個screen 有atoms
update firmware 佢自己會叫你插番兩邊入去update
youtube得雙聲道, 5.1都冇, 更加冇atmos
我見d 人叫人試 就俾埋條link 我用電視入硬係覺得怪怪地
係咪係netflix 上面見到有顯示atmos 就代表點燈成功(如果係 都幾少片有)
同埋想confirm 個firmware 行貨最update 係咪呢個
atmos一向都少, 4k blu ray都未必有(有都未必用得好)
netflix atmos比較有印象係勝利號開頭個幕
firmware同你一樣, 應該係最新
試過Ambeo未先, 我覺得係暫時最好既soundbar
Ching,我未試過淨睇價錢都估到
2皮野真係平平地都砌到hifi仔.
JBL bar 9.1 好定Q900T加後置好呢?
兩隻差唔多價錢
q950最好
q950t對我有兩個問題:
1. 太長擺唔到
2. PCM 唔支援7.1, pc駁soundbar會出唔到surround, ps4駁都要降grade做dts或者dolby digital
岩岩買左我都,唔明咩意思,即係ps4 出到唔7.1?
Q900T同Q950T一樣長度
上網睇似乎ps5都係一樣嘅setting
dolby同dts只係出到壓縮5.1, LPCM係無壓縮直出7.1, 聲效會比較好
正常ps4直插soundbar 可以出LPCM 7.1, 但q950t唔支援
即係只可以出5.1,明白
睇左,咁我仆街了,我都用來打機,但係錢已比....
fix晒
岩岩再試jbl 9.1 發覺人聲比較細 睇戲d 對白細聲
於是將rear 較low 再整體個聲較大聲就岩岩好

但atmos 好少片 netflix 得好少有
攪到我想問下間野換jbl9.1得唔得...
creative stage v2 2.1 有冇人用過,用自家技術唔support dolby 同 dts,啲聲會唔會亂晒
本身訂左950t但係上面有大哥話唔support lpcm,打機唔太好,另外見人話佢個十仔好似有d問題
攪到我想去換jbl9.1

有冇用緊jbl9.1或者950t嘅大哥分享下用後感
見好平
跟sub唔洗1k
基本上當最普通2.1用,留意佢sub 仔唔係wifi, 要駁線落條sounbar度,所以先做到咁平
用緊Panasonic電視再加土地問題,想買soundbar但長度最多只可以480mm,除左P記自己SC-HTB258之外仲有冇其他好選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞