Soundbar的決擇,求解答(4)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Q60T SOUNDBAR HDMI OUT (ARC) 插去Q70T HDMI (eARC)
HW-Q60T HDMI OUT(ARC) 插去 Q70T電視HDMI 3 (eARC)
攪掂 聽緊 正正子 應該用邊個mode?
如果我梳化後面就係牆,冇後置位呢?
45-55吋都ok
調適音效
SOUNDBAR可以放前少少
有無話聽咩時要用咩mode好d?
你個廳係方形, 可以反射得好就YSP-5600, 否則HW-Q900T

後置喇叭放梳化頂可唔可以?

Sony KD-49X9500H 行貨
$9750
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角可接受, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ ULTIMATE 影像處理器
7. 直下式背光, 有48分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. HDMI 2.0, 最高支援4K60
10. 日本製

Samsung 55Q80T 水貨
$6250
1. 100HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角可接受, 畫面順暢
2. 直下式背光, 有50分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
8. 有2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
9. 兼容Dolby Atmos
10. 推薦FACEBOOK搵 盛澤影音 購買
調適音效就係AI幫你自動選MODE, 你可以自己聽自己試

https://downloadcenter.samsung.com/content/UM/202005/20200528160003757/HW-Q60T_ZK_FullManual_00_L02_200320.pdf
中文第22, 26頁有講

STANDARD
輸出原始聲音。

SURROUND SOUND
提供比標準更寬闊的音場。

GAME PRO
提供立體聲,讓您在玩遊戲時盡情投
入。

ADAPTIVE SOUND
即時分析內容,並自動根據內容特性提
供最佳音場。

DTS VIRTUAL:X
任何內容都可沉醉在 3D 音效之中。
聽晒咁多個好似DTS最正 有包圍感
咁就用佢啦~主要都係你覺得邊個好就用
係咪正過電視喇叭好多呢

如果BASS唔夠可以用SOUNDBAR搖控加減
果然係提升不少
我無拆個搖控,我用Samsung電視係咪用電視個搖控就ok?
如果您擁有 Samsung 電視,可以使用Samsung 電視隨附的 IR 遙控器調整Soundbar 音量。

電視個搖控只可以控制音量
如果要其他設定就要用SOUNDBAR搖控
日後PS5可以用HDMI駁去Q70T電視HDMI 4就可以了
其他設定係咪呢度都調到架?
HDMI-eARC 模式要開自動
呢個低音和等化器應該只影響電視喇叭
數碼輸出音訊延遲唔好改, 用預設就可以
eARC模式係咩黎?
好 咁開左個搖控先
等化器
此功能在調適音效+功能開啟時無法使用。
在音效模式功能設定為調適音效或擴音時,無法使用此功能。
此功能的名稱和屬性可能有不同的顯示方式,視連接的外部裝置而定。
好L詳細,唔該巴打

後置喇叭放梳化頂可唔可以?
可以~
睇完都唔明,但係咪有好過無?
個搖搖醜體字 好想掉左佢
可唔可以介紹下q900t有咩優勝之處
總之關於音效既用SOUNDBAR搖控去SET

OK啦唔係簡體字
如果你放到後置, 不如入HW-Q950T啦~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞