Soundbar的決擇,求解答(4)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
老老柒柒佢個山崎實業電視頂架都幾正
唔知香港有無類似支架賣
我都係求其搵個位zip 埋個receiver 算
一舊野放喺度好覺眼
反正條線都算長
3月31前 價錢Sr-b20a $1899同sr-c20a $998

到底兩款功能差幾遠 同系列咁既價錢見到sony同三叔都有選擇 但多到唔識揀

利申;乜都唔識既新手
想問一下關於HDMI 線接駁
電視 SONY X9500H
Soundbar HT-X8500
PS5

係咪應該PS5 接電視,電視接soundbar?
之前我有睇依黎片 佢Focus係b20到 c20聽佢講係一條將人聲特顯出黎既soundbar only

如果以b20 1899依個價錢 有冇其他牌子差唔多比較

聽人講低階soundbar最好跟返電視機牌子? 唔知係咪真

利申:電視用緊sony -A8G
係, 因為soundbar唔支援pcm 7.1
PS5 HDMI去電視

電視 HDMI (eARC)去soundbar hdmi out (eARC)
電視應該係X9000H 先啱

Btw 即係 PS5 用 HDMI 2.1 駁 電視 ARC 頭,然後 電視 HDMI + Optical cable 駁 soundbar

係咪咁?
Sorry 電視係 X9000H 先啱
一樣方法
電視個eARC頭 俾 soundbar 用,唔俾PS5 用?
兩種接駁方法結果會有咩分別?
電視駁soundbar用HDMI (eARC)就得, optical cable出唔到atmos
最好係PS5直駁電視,電視再用eARC出比Soundbar

如果PS5駁soundbar,會增加input lag,影響打機
😮
我見佢soundbar 說明書教我如果電視無eARC,就 HDMI + optical cable,咁樣係咪都出唔到 atmos?

PS5駁電視HDMI 4, Soundbar hdmi out 駁電視HDMI 3 (eARC)
如果
PS5 用 HDMI 2.1 駁 電視 ARC 頭,然後 電視 HDMI + Optical cable 駁 soundbar 呢?

2種會有咩分別?係咪一個就畫面好D,一個就聲音好D?
唔會有人咁駁架

光纖唔需要用

X9000H 得HDMI 4先係2.1,PS5 就用HDMI 2.1線駁去電視HDMI 4,soundbar就hdmi out插hdmi線去電視HDMI 3 (eARC)就完成
正常唔會有人用光纖,除非電視太舊冇ARC/eARC 既HDMI插口
唔係淨係 HDMI 3 先係2.1? HDMI 4 都係?
因為我見佢說明書咁寫,仲以為要咁駁,好彩上黎問你地,唔該哂
eARC係要黎插soundbar先令佢出到聲...
ps5有hdmi2.1就直插電視好D, 出到4k120 fps (雖然我唔知有幾多game支援)
optical係無eARC先用, 支援嘅聲音質素會差D
另外記得ps5 set出dolby或者dts, 電視要set passthrough
HDMI 3 & 4 都係2.1,但係Soundbar要用eARC只可以駁HDMI 3,咁PS5咪插HDMI 4
唔好意思,想問咩係passthrough ?

新手咩都唔識
明白,唔該哂兩位巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞