Soundbar的決擇,求解答(4)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我都睇緊呢隻,不過都仲睇緊review
睇左啲外國review,講到好好咁
邊間
求救 隻sonos arc 同apple tv 4K
好似有衝突 出唔到atmos
用咩hdmi
個問題係咁 我買左apple tv 4K
電視係X9000G 佢有ARC 插頭

咁條sound bar 就hdmi 插電視既ARC hdmi 到
而apple tv 4k 就直接插普通HDMI

個問題就黎啦 部電視原生就出到晒atmos
但apple tv 4K 就出唔撚到 剩係得5.1
而條sonos arc hdmi 又得一個 真係唔撚知點玩法
以前買過一條4K Hdmi 用左黎連apple tv to TV
SONOS ARC 就用原廠既HDMI 線 所以應該無影響?
有無巴打識搞
試下apple tv 4k 去電視條hdmi換做 hdmi2.1嘅?
我研究左啦
apple tv 4k 係唔支援dolby atmos用earc
一定要 apple tv > soundbar > 電視
而sonos arc 得一個hdmi 所以死撚左

上網就有台仔出左呢舊野
但係成千幾蚊 我出深水埗睇下有無好過
有冇巴打試過/出左JBL multibeam 5.0?
個廣告台詞咁好笑嘅
btw apple tv有咩咁特別同好睇?
真係好on9 買條soundbar 煩到咁
應該話apple 阻撚住晒
希望唔洗成千蚊買佢
我想租佢d 戲睇 我間房又有homekit智能家居
當然可能google 都得既
不過早知係咁我諗我唔會買apple tv
有邊度可以試soundbar?
智能家居野都係google/alexa好用
利申用家
另外想問下xbox seriesX to tv earc to soundbar出唔出到atmos
可以嘅話想買xbox 讀到藍光又netflix又game真係好正
你唔係apple tv 可能得掛
想問下如果用三叔電視, 主要用嚟睇戲+會聽下歌
yamaha yas 209 定喺Klipsch Cinema 400 Sound Bar 好.....
啲review 好有比錢寫嘅feel......
yamaha似乎音質更好
邊條review俾我睇下食食花生
我覺得sonos 咁貴無hdmi in 好奇怪,其他同級sound bar 都有hdmi in
呢個就真係好撚on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞