Soundbar的決擇,求解答(4)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我用緊電視Q80T+支Q70T soundbar反而想講無乜feel
d聲1D唔立體
巴打你喺邊度搵片黎試支soundbar效能
因為唔夠貨所以代理調咗批支那貨應急,一樣有行貨保養但無咗Google assistant + chromecast
深水埗 唔見有得賣
上台灣官網網訂 23XX 連運費
巴打用左咩MODE?
都得 你自己決定
其實砌一套 sonos定買 jbl bar 9.1 好?
同上
我加咗swa-9000s
我未係好試到atmos 同q symphony個效果
唔知係咪我唔識set

不過5.1係有效果但後置唔算夠力
唔加舊木差幾遠?
我梳化有一邊貼牆角擺費事漏條罅出嚟
我用電視+soundbar earc
你係咪問呢個
畫面setting我跟你隔離post
睇隔離電視post話加咗後置已經好大分別
淨係soundbar真係唔係好分到左右
REMOTE上面SOUND MODE

您可以選擇 STANDARD、SURROUND、GAME PRO 或 ADAPTIVE
SOUND 來選擇想要的音訊模式。
• STANDARD
輸出原聲。
• SURROUND SOUND
提供比標準音效更豐富的音場。
• GAME PRO
提供立體聲效,讓您遊戲時身臨其境。
• ADAPTIVE SOUND
實時分析內容,根據內容的特徵,自動提供最佳音場。

你要立體D用SURROUND MODE啦
確認長型音響已開啟。在聲音輸出選單中連結到長型音響。
連結到長型音響時,聲音會同時自動從電視和長型音響輸出。

步驟1. 按電視遙控器上的首頁按鈕,選擇設定選單。

步驟2. 選擇音效選單,然後選擇聲音輸出。

步驟3. 找到並選擇要連接Q-Symphony的長型音響(例如TV+長型音響[裝置名稱])
要試ATMOS效果你NETFLIX要搵有ATMOS既片
swa-9000s後置如果唔夠聲可以加大, 最多可以+6
我set 咗
不過聽唔出有同冇嘅分別啫

off topic一問
我睇netflix 啲atmos 片,喺影片介紹嗰陣見唔到atmos 個logo 是咪正常?(如果用amp會出到)
我見聲道有得揀atmos 同soundbar 有atmos
你Q80T電視SETTINGS度有冇開DOLBY ATMOS兼容性?

設定>>音效>>專家設定
Dolby Atmos 兼容性 - 開
另外以下都要開
設定>>音效>>專家設定
HDMI-eARC 模式 - 開

設定>>一般>>外置裝置管理員
Anynet+ (HDMI-CEC) - 開
都已經較哂都唔得
不過我見入到去有得揀atmos 就冇理了
入到去邊有得揀atmos?
你睇邊套戲?我罪大49X9000E,用ZF-1,Netflix 淨係話出5.1,己接ARC
Z9F先岩,打錯做ZF-1
請問邊間蘇0 買 thanks
後置可以較balance ,我暫時 front -2 , center +2 ,real +5 ,出好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞