Soundbar的決擇,求解答(4)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
明白ching~
即係等遲d netflix多d atmos片睇先轉都未遲~
jbl 9.1國行同港行既atmos表現真係完全兩回事 怪唔知d大陸仔懷疑大陸版既jbl 9.1同國際版係唔同既兩支soundbar
想問下有冇巴打用緊Yamaha YSP 5600
想買單條Soundbar唔想要Subwoofer

網上睇左好多都讚呢條唔錯
有咩分別呀巴打??
舊啦,雞肋嘢,無HDR pass thought 又無EARC
如果睇戲同聽歌, 單條sound bar有冇邊款推介
上網睇過好多都似廣告片唔敢信
用緊,唔要subwoofer差好遠
大陸版個firmware出事, front left ceiling speaker會係front right ceiling speaker要出聲既時候同時出聲 所以成個feel錯晒。另外就係d聲比我既感覺係悶既, 即係有野檔住左咁, d槍聲好似有野姐住左把槍再開槍咁

總體黎講, 大陸版就狗也不
最新andorid 9先得
以前7.0/8.0唔得架
2000蚊黎講s216係咪比較推?
定係邊個會好啲?
呢個價位係咪已經同電視喇叭差好遠?
都係FIMRWARE問題
拿冇人知架 佢firmware同國際版完全唔同, 點知佢既hardware有冇唔同 暫時未見有人爆開條bar黎望 不過就唔理佢sw定hw問題, 表現差左就冇可能接受
Yamaha YAS-209 Soundbar連無線超低音喇叭套裝
特價$2388
如果唔要SUBWOOFER就DENON DHT-S216
二等公民~
EXACT7LY 買左水貨既巴打唯有期望佢會fix個firmware啦
q900t買唔買得過
估唔到遲update 仲要多d bug, 好彩無買水貨
個疏化同個電視距離3.幾m
q70t夠唔夠用
有冇巴打用緊sennheiser AMBEO
平價都最好有個大約budget 咁巴打先比到提議
想問下聲方面邊個好啲?
邊個立體啲?
新手想問soundbar有咩用?
係有喇叭再加soundbar?
Soundbar代替電視喇叭,唔需要再加喇叭

Soundbar本身就係喇叭
但係買soundbar不如買2.0/2.1 speaker?
定係soundbar價錢買唔到好既2.0/2.1?
冇位既問題?
1. 通常靚既喇叭都係無源喇叭, 需要接駁AV AMP先可以使用
2. SOUNDBAR你當佢係AV AMP+喇叭整合左既產品, 正常方便唔想煩設置+唔夠空間先用SOUNDBAR
3. 貴既SOUNDBAR價錢都可以買到入門AV AMP+無源喇叭, 聲應該會比SOUNDBAR好, 當然前題係AV AMP同無源喇叭要夾酊聲
4. 前置SOUNDBAR通常有左中右聲道+SUBWOOFER, 會比你2.1喇叭多了1個中置聲道, 正常聽歌係2.1聲道已經OK, 但是睇戲基本都要求最少3.1聲道, 好少少有5.1, 某D牌子SOUNDBAR更加可以加原廠後置喇叭去組成5.1聲道組合, 成本相比傳統AV AMP + 5.1 喇叭平, 當然AV AMP + 獨立5.1 喇叭會更好聲, 但是空間要求大, 又成地線材, 走線麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞