Soundbar的決擇,求解答(4)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我係用一對Devialet reactor 900黎當soundbar
感覺效果好似無soundbar咁立體 但聽歌就一流
2.0 同sound bar 分別
所以成日話有錢就有位就影音分家
非玩家請教同價位soundbar一般好過2.1?
其實整套2.1 用既錢好難平得過2.1 soundbar
一set 喇叭 一隻sub 仔 一隻合併M , 好難做到2,3千蚊內
同問
其實無話唔得,不過好少人咁做,最緊要留意番個發聲單元同個氣孔
因為我放係房 得床尾個櫃有位擺
想問下有無人知用電視earc 去soundbar播歌的聲好的,定用airplay2去soundbar 好聲的?
咁如果我買Q70T 得唔得
如果有的sub太勁,放係枱面,有機會有的震
不過有sub一定好過無sub
請教下Samsung hw-q60t大家點睇見百老匯減緊價
平時會駁落電視睇戲同藍芽聽歌
試過擺0係電視機後面 其實都OK 都感受到的
除非你要個震動震到你坐既位
ok thanks 我唔洗震到咁
我諗應該買Q70T 有無其它好推薦附近價位又有atmos
Sony HT-Z9F
搵日試下先
soundbar有hdmi輸入, 做嘅野係電視電影打機, 講求定位
bluetooth speak一般只有aux in, bluetooth, wifi, 講聲, 講音樂性, 物理上駁唔到現代電視 (用轉插再轉插唔計啦)
一般嚟講係有線好過無線
wifi訊號唔一定強同準時
一唔準時就會有快有慢, 就好大失真
hifi嘢通常行異步傳輸就係咁解, (有時仲加鐘)
soundbar就睇片打機用, 唔會有buffer咁滯(防止甩嘴嗰D)
咁不過我覺得玩得soundbar就係求方便求易用
wifi訊號強, 屋企device唔多咁不如都係行airplay 好過啦
(有再高D追求買條幾千蚊hifi hdmi線試下(係都玩兩聲道啦))
你可以想像一下一套戲嘅超低頻聲"通常"嚟自D咩
轟炸, 車輛, 地震
subwoofer要營造嘅唔單止係聽覺上嘅低頻
仲有大地被震撼, 傳到你腳底嘅感覺

試想想你打monster hunter 隻恐暴龍一野跳埋嚟嘅情況
你嘅12吋超低音大力推動空氣, 鼓起一道亂流, 由腳底攻到你心口, 木地板都震到跳埋出嚟
係咪好驚心動魄呢
你個門鐘響起, 貓眼度見到樓下嘅師奶揸住把菜刀
雙倍驚心動魄呢
我知subwoofer 有咩用 只係唔知放係櫃面得唔得姐
姐係marshall呢d用藍牙未必駁到電視?
你個問題同問條soundbar可唔可以掛喺天花板或者放地下一樣
唔係唔得, 不過大打折扣, 買all in one 啦, 又好睇D
駁到, 等你買完上黎報告效果
all in one 就應該得denon 選擇 我又想搵隻中階既款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞