Soundbar的決擇,求解答(4)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
行貨Q70T有冇細鋪價錢可以做到4K樓下?
非常得,唔好比 atoms 呢 d label 限制自己啦,
bose 個輸出音域好闊,你架空條 bar 上牆,我自己係 ps4 pro 駁 hdmi ultra-speed 線去 tv 個 hdmi eARC,爽到無得彈, d 聲勁清脆。
sub-woofer 就係一個 大 bonus 黎,我自己建議就應該買埋,至於 surround speaker 我上個 post 都唔建議買,雞雞地。
都係入手無耐,非打手,係真係出去聽過好多條先最後決定
會打機,聽 Band Sound,Acoustic,睇戲。。基本都會做齊

上而有人講蘇零3900
等我去試下先
用緊bose 500 + sub
如果換 應該換bose 700 定 jbl 9.1 好...
你要玩齊 label 加成既可以試下 jbl 9.1,係唔錯,右左上都交到貨比你,但主體 bar 就無 bose 700 出既聲咁靚咁 wide 咯,睇你自己取向
Sound bar除左係喇叭之外仲有乜特別?
之前諗緊買av amp 但間屋係租嘅冇拉線
所以玩5.1一係明線(或者yamaha 加musicast)一係soundbar 加無線後置
所以有考慮過soundbar+後置

巴打們點睇呢幾條
yamaha yas-408+後置
samsung q70t+後置
bose soundbar 500+後置
jbl 5.1
新手想問問大概2000蚊價錢
本身soundbar同音箱仔有冇咩分別

marshall個藍牙音箱都係大概2000 但好款d
實際睇電視播歌其實會有咩唔同
求解答
DENON DHT-S216 $2030
marshall 個 d 係 life-style gimmick 野黎,唔好拎佢同 soundbar 比,
會有咩唔同?咪聽出黎 d 聲靚,立體好多
求指教

其實用 swa9000同950t個後置差幾遠

個值都差3000
Q60T行5.1係咪配後置都無乜分別?
950T 後置有向上反射
咁樣樣,...差三千好似又唔多抵
點會冇分別, 原本係3.1.2, 加後置係5.1.2
加後置點都有分別
如果真係有位擺係 耳後
個包圍感 / 睇電影個氣氛差好遠
佢官網寫既5.1有D取巧, 係指正面3個單元+2個向上發聲單元+1個SUBWOOFER, 同傳統既5.1係唔同, 有誤導成份, 因為正常天空聲道係A.B.C入面既C, SAMSUNG取巧咁將C+A, 呃你當5.1, 其實只係3.1.2
950A 有咩優勝
主SOUNDBAR比Q950T多2個單元
香港既廳我真心覺得夠用 , 就算用AMP set 地方細啲聲都好易撞埋一舊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞