Router路由器 集中討論區(39) 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
仲有
反正要數垃雞就數多D
要買既自己衡量

RBK753
就算你買3頻, 即係所謂2條5G+1條2.4G既機
你係用唔到條最勁既5G既(1XX既頻, 2400MB)
你只能用到36-48頻1200 MB果條

就算係用WIRED做BACKHAUL
都係放唔到2400MB果條出黎
即係你用到WIRED既, 買低階就夠做了

買高階係無用架......可能D RAM多左D你感覺上會好D,
實際上都係一樣唔快(改SETTING再RELOAD)

再加埋我上面講既無得分開2.4G同5G呢個問題, 要靠佢好有智慧咁,
幫你選擇到底比2.4G既速度你定係比5G既速度你
有D舊裝置得WIFI N, 佢個訊號係唔兼容(已經開左兼容)

有時收到WTS CALL咁想行埋一邊傾(1-2個位而已)
都會同你玩疾速/LAG/斷既遊戲

另外佢個WEB PAGE, 睇邊D裝置連左既WIRED 定 連緊咩WIFI果個位
(總共得15個裝備以下)
部份(大約一半)都錯L哂, 連WIFI既手提電話可以同我講WIRED
用WIRED BACKHAUL連既NODE同我講5G連緊
CLS

上面既問題係VELOP AC6600到係無事既
當然VELOP都有佢既問題, 但我覺得VELOP好少少咁囉

提一提ORBI一開機自動開左佢個咩防毒試用程式1個月,
佢收埋左, 記得開完機要手動停用
asus刷merlin非常簡單
步驟exac7ly= upgrade fw
唔撚使跟條youtube片
係咪因為係英文咋
都佔唔少既原因
唉屌閪 用緊Netgear RAX8 AX5700 呢款型號好偏門 Merlin又冇得Flash
有啲感動
連登有愛
https://netgear.anlander.com/products/netgear-orbi-rbk352

依個性價比以 wifi6 ,mesh 咁計係咪算抵
我部iPhone 12 上下載有400 同500
巴打有無tg 想睇下你同我個set返有無唔同
Linksys mx4200 同 4050有咩分別
再睇下,e9450 好似最低玩
Ax56u 同mr7350 邊部好d
未有價錢喎,不過我諗都唔平
Mr7350啦
兩部ac86u玩aimesh 點解咁易斷?
屋企1000m 一部係廳一部係房 係我set都唔好定點
可否講下點解
正想買
ax56u
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞