Router路由器 集中討論區(39) 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
最主要係入面仲有百零蚊美金想用埋佢再貼錢都有咁痛 但唔知揀邊隻
仲要寬頻得1000mb,俾到600-700應該還神。唔玩intranet, ac1900以上其實無分別
因為搬屋,所以買左隻mx4200 去新屋用, 但今日係app 到設定完之後 將手提 電視 電腦連返wifi 都成功, 但發現好唔穩定,每格幾分鍾 就會有好似斷左線完全load 唔到野停左係到十幾秒,有時就停左係到,需要重新斷開wifi 重連先可以上網 , 已經試過reset , 又試過直接lan 線插電腦,完全無問題,但連返 4200 都係同樣程況好唔穩定。 請問有沒有解決方法。
same
就算得一個device (iPhone)連住,係正個router旁邊做speed test都係得5xxmb download and upload....屋企用緊HKBN 1000M plan
有冇人解答到
搞掂啦,唔該哂
會唔會因為咁?
我都係得5xx-6xxmb
直插線就無問題

Q7: 用左1000m又買左勁router,點解我Device收得咁慢?
A7: Device上下載速度受天線數量影響,理論值上限數據如下:
Example: On a single 80 Mhz 802.11ac channel operating at 433 Mbps
All on the same 80 Mhz channel
1×1 433 Mbps
2×2 866 Mbps多數Device都係雙天線
3×3 1300 Mbps
4×4 1733 Mbps
8×8 3466 Mbps
理論值扣返一半就係現實值
我尋晚搞左一輪 speedtest 去返7xx up and down
1. 棄用modem 跟機果條所謂Cat5e線,自己夾左條cat6 線
2. reset linksys , 2.4同5 合返同一個ssid
(test 過幾次linksys reset over 3次先穩定connect)
而家MX4050 仲係唔係AX4200
HKBN黎

100mb綫for一綫兩位置用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞