Router路由器 集中討論區(39) 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
所以諗住二手...
但驚有風險
上黎問左先
石屎牆跌咁多
本身筆直~1500內
用緊隻ax86u wifi完全無問題
但係部win10駁ethernet間唔中會斷線 要reboot先上到網
係唔係有咩setting唔岩 本身隻ac68都未試過呢個問題
Router係消耗品 二手始終唔係咁好
舖曬佢啦一條光纖兩條lan 線,搵樓梯底放曬所有equipment 落去,有budget 整埋ap
屌部r7000 flash 埋 merlin 都係成日斷WiFi
而家老竇老母一上唔到網又煩鳩住我
臭閪NETGEAR以後都唔撚用
應該有
easy mesh 應該未成熟
我而家都係,唔知關唔關用咗差唔多 4 年事,就死?
我用咗一年炸
出咗成五年都買
應該係 6 年,2014 年出
但係頭post仲叫緊人買喎
另外想問下我上網得1000mbps係咪買ax1800都綽綽有餘
睇緊買e7350 定e8450 好
唔知呢,總之我喺部 router 隔籬用都斷,我仲要淨係用 5GHz
我都係5Ghz 成日斷
2.4Ghz 叫好啲 不過因為我電視長開上網睇now新聞 有時出廳見佢停咗就知斷過 不過係斷少過5Ghz 好多

Anyway 我而家就出去買隻新router換撚咗佢 無眼屎乾淨盲
支持
你會買咩
等我又參考下
睇緊linksys e7350 見佢無天線又幾好樣 係唔知洗唔洗買高一級e8450姐
我對 Linksys 零認識
以前用過 TP-Link、ASUS,近呢 4 年用 Netgear,Linksys 好喺邊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞