Router路由器 集中討論區(39) 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
600mb e9450 係行緊wifi 6?
想問下有無因為呢種setup改善咗某啲問題?
係呀,電話同電腦wifi6都係得咁多,同AC分別唔大,但又其實除非你勁BT或者要write file, 其實100或者1000我估真係感覺唔到分別
1. cat 6a 價錢 同 cat 6 價錢口差太遠都拉得過嘅
2. 會拉線入房就買mesh 啦 一勞永逸
4. 睇你單位嘅floor plan 係點囉 有條件緊係 1間房 1隻 mesh 同睇你有冇邊到要lan 線連接
冇速度要求 又可以wired backhaul 就velop ac 1300 x3啦 有錢就上ax 版

其實你d 文字好1999
1. 呢一刻畀我都係拉一pair 6a, 外加多條繩日後真係拉光纖都唔洗頭痕.
2. 6百尺三房基本上主力牆就係會隔開咗廳同房, 唔拉定LAN線日後實後悔. 就算想用mesh都應該做wired backhaul.
3. 穿完主力再穿多幅應該無, 有人話佢做到都可大機會係wifi signal路徑上符合到diffraction勉強用到. 裝修做埋唔差幾多錢, 正常人裝修完好長時間都唔會再挖牆藏喉. 將來都係IoT世界你身邊既wireless devices只會越來越多, 但signal過牆始終受物理限制無得搞, wireless signal幾靚都好都會畀同期既wired connection打低.
買左隻mx4200
linksys app 入面測速就9xx up and download
speedtest app 就得2xx dl (用緊5Ghz)
同埋我將2.4同5分左名 部12pro 連5ghz app 入面係show 連2.4ghz

想請問如好似圖咁放 一對orbi rbk352 會吾會夠用?
wifi6 如果近router 我以為起碼有800-900mbps

e9450 都唔係平
唔知用ax3000 會唔會勁d
謝謝
因為主人房入面吾想放
盡量想 1廳加 1對角尾房行全屋
睇吾明白的是 我應該是買一個好d rounter 加再加一隻mesh 或是 買一對 好似 rmk352 咁做左 rounter 同 satelite? 🙏
我都搞緊裝修,都係6百3房,拉左多一條6入房 ,準備一廳一房 mesh2部
請問你會買邊隻?
未諗啊,可能4200啦 最多人講 cp值又高
Velop wired backhaul問題:
我有兩個velop 如果想一個係廳 一個係房咁樣setup得唔得

modern -> master velop node -> switch -> (經牆身lan線) slave velop node -> pc

咁樣洗唔洗開bridge mode?
唔建議因為果少少速度而換
why?
唔洗經switch
駁好哂線 去setup 就得
唔係bridge mode
我部switch仲會駁其他廳既device
有switch都ok嗎?
因為實際用唔太感受到個速度分別
儲起筆錢 換laptop 仲好
ax210 舊幾水咋喎
應該都得
建議setup 好左velop 先
先再駁其他lan 線入switch
今晚試試先 謝巴打
邊到買舊幾水
amazon 上個月okn 有coupon 二百頭左右

最近加左價又無貨

而家就只得淘寶有百幾蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞