Router路由器 集中討論區(39) 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
中間打橫一大幅力牆廁所位第二道力牆

有無可能router靠近走廊?

急用可以考慮mx4050 試下用
唔夠再補多隻都得 有彈性
靠近走廊多一尺,但分別不大。

唔急。實際沒budget 上限。

有得加會好好多。

我見ax-88u 好似好快咁。

師兄覺得linksys 好過華碩嗎?
客廳同房訊號

想問下如果得100mb 買mx4050會唔會曬咗?
但點解你100m寬頻 行到3xx Mbps既
679 post 不是我啊。

我行1000mbps 的😢
哦 係喎睇錯
其實數值算合理
手上接收device如兩天線 佢又比ac制式
其實都係400mbps左右
房間撞左牆都5x mbps都算係咁
咁睇你未來會唔會升寬頻
唔係不如買ac2600 linksys經濟
短期內未必會但又想升ax玩下
咁不如買linksys e7450 果啲系列
E8450先岩
隻r7000最近好唔穩定
reboot 好一陣又會斷斷下
諗緊轉唔轉牌子好,如果買返net 佢隻rax70香港係咪仲未有

唔想玩mesh 擺幾舊野
望過E9450唔錯 唔知3房coverage o唔ok 雖然佢可以買多隻easy mesh
唔夠玩可以擴展
其實router cover係好大
只係香港樓多實牆導致訊號衰弱
一般間牆係無影響
爬過文原來netgear會磚?搞唔掂聽日打去hotline問下
想問埋如果同樣係房收兩格
部iphone12 有50Mbps
但部2014版macbook就得7Mbps
係咪關device事?
岩岩先係hkepc 睇完E9450 有問題
好多支那淘寶仔係到屌 會凌晨reboot 同無左5G
琴日特登用app (NetSpot)幫屋企徹底起一個WiFi heatmap,去度清楚有咩死位,出黎呢兩幅圖可能大家可以參考吓
間屋實呎931',主router係R7000響廳電視櫃頂(俾d喇叭擋住),房入面個AP係Apple Time Capsule 3rd gen (CAT5e入牆直連番出去R7000)
個heatmap係純量度signal level (不理會noise同interference),紅色收最勁藍色收最差,每一粒紅點都係我拎部laptop去測signal既sample point
依個幾pro,好過幾年前我等登係唔同位test
單機 e9450
諗住mesh 就mr / velop
visualize 到真係幾好
不過個圖generate 個method
一樣係要n個點 去測signal strength
易睇/易明 超多
建議加入#1 做自己測試coverage嘅教學
掉張圖出嚟就一下明哂
有時間gen 下自己屋企玩下先
用緊 R7800
最近100m轉成1000m

岩岩得閒係router隔離試左下5GHz速度

部router以前仲用緊100m既時候wifi已經出過事 , 100m收得60 , 直接返原廠搞過。
但係1000m唔確定咁樣係正常定係有事
睇落一目了然
隻app仲要響Mac AppStore係免費down免費用
去到你需要好detail既某種map,或者要scan超多個SSID佢先收你錢上Pro版
總之你有你個單位幅圖則就可以,餵俾隻app做底圖,之後你拎住部laptop企去邊個位就click番張圖邊個位
btw iOS同Android都有同類apps,不過用laptop個天線應該收得好d,同埋我隻M1 MacBook Air黎有埋WiFi6
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞