Router路由器 集中討論區(39) 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
用左6250好多年, 近排發現佢5Ghz 速度永遠都係鎖死300Mbps , local 抄file都係,
已經factory reset 過, upgrade firmware 都試過, 都係一樣, 可能都係夠時間,
諗住換部新, 如果$1000左右,
Linksys E9450
D-link X5460
2款都係 AX5400 , 有無大問題, 定有更好選擇?
之前追po 都唔明點解其他巴打有紅燈問題
今日裝咗asus ax3000終於明
成日突然變紅燈但又上到網
過一陣又變返正常
點解會時不時著紅燈,但又無斷線上到網
我係ax86u asus
同問 都係AX86U 買咗一個月多啲
初頭以為係Router自己set緊野無留意
但用用吓又會耐唔耐紅燈
有諗過係咪Modem/ISP問題
p.s. 網上爬
same
仲有直插得5xx upload
wifi test 800幾900upbload
網上爬1000mb
用緊ac1200
Ps4直插有300-600速不等
電話電腦用5GHz最盡都係得300頭
想PS4連線打機再順暢啲
筆直700左右
換ax應該換邊隻好?
會唔會係關條線事?
豐澤
thanks
凶宅
力場之父
係咪個咩易賞錢優惠?
共石真係唔抵幫
linksys ea7350 4xx$ 可以買多個上mesh 有2.4g 5g
想請問下Linksys e9450 個mesh可唔可以剩係用5ghz
佢2.4ghz 同 5ghz兩面係咁跳 屋企人就嚟屌死我
ea7350 有mesh咩
係咁跳嘅意思係feel到斷?
disable 左個mesh 就好似可以set 返2個SSID
有呀,有得買兩隻組mesh
好,唔該你先即刻望下
係咁斷呀 因為而家係混合2.4同5ghz 去用,有冇得分返開兩個chanel嚟mesh? 者係剩係用5ghz咁去mesh?
想2000內買隻靚仔router,睇中mx4050,但佢得3個lan port。我有好多野插lan線。想問下 光纖盒仔啲未用既port可以直插lan線上網?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞