Router路由器 集中討論區(39) 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
無 default 5.0
Linksys老細係富士康
富士康出哂名台灣共支分部
算鳩數喇
仆街 本來router插sim卡上網
無交電話費就cut咗
交翻之後插手機有上網 插router無今朝仲用到 有咩方法證明到係router打咗柴 乜燈都著到 wifi都連得入 但都係上唔網 電腦就直頭無Signal
係setting搵到個問題話isp提供的dhcp發生錯誤 就打過去smt到問 佢話無能力幫到我過一陣就無咗上面過句dhcp
變咗連線中斷有無巴打試過又解決到
插其他sim卡無問題 係插smt就岀事 用咗2年
我都係咁,我仲以為係隻機有事
隻e9450個web management 真係好廢,連想睇下d system log睇下咩事都冇
噉我都係買返 ASUS / Netgear 了
咁不如velop whw0102 入門兩件裝mesh, 都係1000 比多少少全新穩陣啲
你用咩device 試?用ac device 試其實唔會有分別
想問吓Linksys MX5300可以自己set Hz + 頻道嗎? 入咗192.168.1.1好似都唔多覺可以set到....想跟置頂咁set...
Q3: 2.4G 好慢有無設定建議?
A3: 有既,可以set死20MHz+頻道1/6/11,唔好set 40MHz,會干擾得好勁(原理如下圖),但香港咁高密度,都係用返5G喇。
Q4: 咁5G設定呢?
A4: Set死80MHz + 頻道3位數自選就ok。現時勿揀160MHz
ax都outdate la, 唔知ax短命定ad短命d
呢家係最差時間買router,除非無得用,唔係就唔好而家買
web ui 介面 -> 右下角ca -> wifi setting
wifi6e 係base on wifi6 理論速度同wifi6 都一樣,只係開放更多wifi channel 出黎用,更多wifi channel support 160MHz, 所以唔同ad 唔算係短命

等到出wifi6e router 又要等19政府開放6GHz channel先用到 仲要等device 都support 埋,都有排
都無得咁樣比, AD由始至終都無人話佢要取代AC, 5GHz同60GHz頻段用途完全唔一樣.
同時Router唔同手提電話, 個更新週期唔係一年一代然後新一代好多時跟上一代個價賣, 兩年幾前既三千出頭AX router你出唔到手, 半年後既6E Router賣到三千尾樓上你一樣都係得個望字.
想等到好似今日入門中階一千頭, 一對三頻Mesh兩千幾又要再等多年幾兩年然後到咁上下時間一樣會聽到周街傳聞wifi 7要來了.
見置頂post無咗想問吓
如果而家買mesh wifi
2機的話係咪都係買velop AC2600?
對唔住巴打唔係好明
whw0102係咪型號黎?

屋企約450呎
買左mx4200放喺廳(紅圈)
但電腦收得好差,得20-30Mbps(黃圈)

有咩方法解決,係唔係要買多隻mx4200行mesh
係啊 ac1300 雙頻mesh 兩件裝黎
不強求速度都用得過

得20,40Mhz選既?
無埋由放中間都收得唔好。電腦係咪AX卡,其他地方有冇問題。試過轉channel未, 係咪用緊5G唔係2.4G?再唔係試下拿高部router
點解而家唔好用160mhz?
同埋可能電腦放地下同太入,放返出D試下多數會好D
新Mac mini
呢間房係收得差既,應該唔關電腦事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞