Router路由器 集中討論區(39) 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
sosad]
ax82u(美水)HKD1627定e9450 HKD1199好啲,兩隻速度都一樣,值唔值比多500蚊?
你用開咩牌子
其他牌子轉去linksys 好多人都會屌冇功能
用緊屌米
想問下R7000 點樣轉merlin
我係http://xvtx.ru/xwrt/download.htm 到download 咗最新個個 R7000_384.19.zip
然後係原裝firmware 個到upload merlin個.chk 先
但係一upload 就話我個firmware 唔得 仲比個error -2 我
但係我google唔到-2代表咩
唔知會唔會係本身firmware 事 但係我已經由最新downgrade 返去 1.0.9.60 再upload merlin比個個.chk都唔得
想請問想買ASUS AX3000,但見好多部都係叫AX3000,邊一部先係
搬咗屋 大約500呎
過兩日裝HKT 1000m
有咩router 推介
預算$800內
師兄們 有冇啲插sim 卡既router 介紹
熄左個mesh就得
有都買2手
唔該晒
要去wireless -> ssid個頁先改到
試下 flash 380 Merlin 先好似冇得直flash 384
Thx 今晚試
次次都要等屋企人訓曬先整得
小弟屋企300尺到,1000M 寬頻
但房有閣樓,電腦放上層
有兩個plan:
1. Ax3000成屋用,拉線上閣樓
2. Mesh wifi (orbi rbk752/852) ,子機接閣樓電腦
求意見
Plan 1就得了. 直線最快,你整MESH仲更慢無論wifi定係電腦。
用緊netgear既orbi同HKT 1000m寬頻
但無論2.4ghz定5ghz上網既裝置都係得幾十mb,試過reset router,轉過啲port都係無用
想問係咪我set錯咗咩野
繼續問

之前用netgear r6220, under 300mb
直插modem又用到900mb
最迎入手左隻ASUS AX3000, 5G射出黎都係under 300mb
想問下係咪正常

利申PCCW, 已經熄左2.5G同smart connect
Setting已跟左1樓

我淨係改左SSID名 pw搵唔到位改既 而家兩個SSID一樣pw
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞