Router路由器 集中討論區(39) 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
支佔大半以上,狗也不_
wifi5
mx8400可唔可以裝vpn?
買左隻linksys 5300😓擺位一樣 用電這試 tplink 用iphone係尾房接收能力仲好過隻5300 求解😞
Router 改地區係咪會影響輸出功率?
想問下rax20好唔好用
屋企有2個wifi一個2.4Ghz 一個5Ghz
前幾日2.4Ghz個個突然間用唔到 試左幾部機都顯示話unable to join network
但5Ghz個個就正常無事
屋企幾部printer air print都唔support 5Ghz network, 搞到依家係房print唔到野
想問下有咩方法可以救返2.4Ghz個wifi唔該哂
Signal有無問題, 天線有無鬆?
Reboot做咗未?
改過個SSID以防有連緊既Device整傻佢,再改埋個Password, 然後連接既手機都Reboot去試.
都唔得就Reset埋個router佢...

可以試既野大致上係咁上下,唔得應該夠鐘換機啦?
啱啱搬入唐樓
想搵啲Router可以插Sim卡
budget~900左右
請問有冇咩推介?
睇過M1 /HTC 5G Hub /asus 68u
但唔知點揀好
mesh router 可以兩個都行lan 線?

因為廳同尾房多牆,想頭尾都mesh 行lan 線得唔得?
如果一部lan 加wifi 我怕收得好弱
有d有port出lan
我知有,但佢比唔比咁做呢
如果係話modem-lan-mesh1-wifi-mesh2-lan-pc咁嘅話Netgear得
咁e 個一定啦,但我想modem-lan-mesh1-lan-mesh2-lan-pc,之後中間就可以覆蓋晒wifi
通常有多餘LAN port既MESH node都可以當係ethernet switch咁用
而WiFi嗰part就淨係用黎做MESH AP
其實你呢個連響效能上法係最理想,node與node之間唔需要用WiFi去互連,留bandwidth俾無線device
但router 本身比唔比我咁做?
唔明你問咩
上面個連串,MESH1就係你個主要router吧
唔會有問題,當然具體你揀好買邊隻MESH set之後,再要google / 問用家double confirm嗰款係咪可以咁連
想請教一下600尺長方形屋用緊網上行1000
想問下有無邊款Mesh router比較平同抵用
唔該哂
啱啱搵左幾隻心水
如果買Mx4050擺係廳 房用Ax2200
會唔會係比較抵玩既組合 唔該哂
廳用linksys mr9600 行lan , 尾房加隻mx4200 行lan 得唔得? 中間係咪就可以行到無縫mesh?
請問各位用router 啲官方app 做setting 有咩缺點?

我諗唔到點解會唔work,我有堆ASUS AiMESH router大概係咁樣連,而拖到好遠既node上面既LAN port照可以插野黎用,姐係佢變做一隻switch
當然Linksys係咪得我唔可以100%講
過左18日之後,尋晚部Linksys MR9600 wifi半夜又突然斷晒connection, 出去睇正常係長著藍色嘅燈突然間變咗紅色閃下閃下。要手動熄機再開機。

Lan線又無問題,好奇怪
係 美澳 最大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞