Router路由器 集中討論區(39) 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
改password係wireless -> security下面
仆街啦原來新出既r7000 flash 唔到3rd party firmware

https://github.com/jclehner/nmrpflash/blob/master/README-R7000.md
不過呢度話可以用佢黎flash 返落1.0.3.56再flash 3rd party
留個底係到 成功既話再返黎報告下
有兩部
一部叫TUF-AX3000
一部叫RT-AX3000, 又名AX58u

佢哋嘅料係一樣,係fw同外型唔同
都係2402+572

TUF-AX3000 up咗fw可上4x4(即係變AX5400)
望下setting

換下條上網線
咩電話
Ax56u 刷左梅林之後Lan線直插電腦得67X / 67X 手機係隔離都係得34X 請問係唔係有位set錯
想問下有無巴打用netgear rax20
3房收唔收得晒
1000M 上網
原本Ac68u 300~400
換咗ax88u 都係300~400
試過開關160Mhz,轉地區,開ax ,都無提升
測試機:iphone 11,ax200,ipad pro 11 2nd gen
無線係咪已經到頂見人可以上到700~800
睇左樓主既推介,原先想一步登頂,買RAX120。但問左幾間都冇貨 店員話連行都冇貨,同埋可能就出新機

網上含
iphone11
試下唔同server, 同埋唔同時間都有影響
係咪開左ASUS個防毒?
不過網上爬真係無HKBN咁好(個人覺得)

我56U開左防毒 可以有2XX-3XXDL
但有500+UL
有時又2個都2XX-3XX
好似未見過500+DL

試過用LINKSYS VELOOP AC2200, 可以有600+
用垃雞 RBK753都係4XX-6XX咁啦
無開Aiprotection
+手動換speed test server 再測咗幾次
+factory reset 過一次
結果差唔多
換咗ax86u, 用mba m1 測就700Mpbs 左右
網上爬 1000x2,modem有兩粒IP
想問 關於Enable WAN Aggregation
係咪可以再快啲,如果拉咗條線enable佢,係咪自動只拎1粒ip?

咁即係邊部好d
換過線都無用
試過電腦插modem 9XX mb,所以都肯定係router問題
router個無線設定如下圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞