Router路由器 集中討論區(39) 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
e9450 啦 行返bcm cpu, e8450 mtk cpu
e9450 咪同asus ax3000 一樣spec
要去到800-900Mbps 要睇server, 唔好期望下下去到

「X」係router擺位
寬頻得100mb買邊個router可以接收得晒?
最簡單加多部 Razer Sila 行 mesh
有冇人可以教下我個e9450點set?
我插完個router 用佢guest個WiFi 登入左
用佢個app又話搜尋唔到個WiFi

登入左之後改左個admin密碼 同開左個WiFi 之後就卡住係到 入唔到後台
你行wired的話無問題, 但藍點位置斜對面既大房收wifi signal唔會理想, 喺無辦法繞射情況下直線有超過兩幅牆既最遠角落可能係死位.
如只考慮wireless devices日後亦唔預有人有latency concern要wired打online game就不如走廊盡頭出LAN接mesh node 咁個wireless coverage會最大最理想.
大裝修想好connection真係每間房都一個LAN, 記得唔係三間房手拖手咁接而係要三個LAN都獨立出到客廳.
咁做有幾個好處

1. 負載分流,NAT 同 WiFi AP 工作分開可以令成個 network 穏定啲

2. 一般家用級 mesh router 功能比較簡單,所以可以用另外一部多功能既 router 做 NAT

3. 寛頻入屋位未必係最理想既發射 WiFi 既地方,所以 NAT router 可以經 LAN 線連接其他理想地方擺位既 WiFi AP
一對mesh, X位同斜對面牆邊放node就全屋覆蓋晒.
wireless backhaul就揀三頻mesh同時兩隻AP之間無遮無擋, 行wired就隨意啦雙頻同放近房少少都OK.
Linksys app 係淨係 show 2.4g 既 SSID,唔駛理佢
一之前用咩link c9
用ofca test up download都係400頭
換左e9450
Test都係得400尾
用iphone12
係咪正常?咁好似冇乜分別
想搵d 平d 既解決方案🙇🏻🙇🏻
買左AX3000 卡關 有野想問

我本身諗住跟舊router咁插
原本係其中一條插落舊router但係照樣咁做個陣
佢個wan燈冇着到,用asus router app個陣話

點處理 jj插沙
e9450 有AX5400,唔係應該快啲既咩
買邊隻mesh好?
e9450 唔support linksys app, 得web ui
試下reset 先
一入去禁cancel 就入到後台,唔洗行晒d on9 step 的
換左條線佢得4芯用到都係得100Mbps
接收裝置現時最多得2x2 最多得1201Mbps@80MHz/2402Mbps@160MHz, 唔會試到有分別
我好有興趣想知上手係做乜先要玩丫叉
老電拆開一半餵俾NOW TV / 電話?
因為真係用緊100mbps,未轉plan.
但係router壞左,要換左router先,遲下到期先再轉plan

想問宜家主流係用緊幾快?1000mbps?
如果得一條lan 線但要兩部裝置用,但又100Mbps 用都夠,咁樣係最方便既做法黎既
Amazon冇減價嘅話平唔過香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞