Router路由器 集中討論區(39) 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
Intel ax200 張WiFi 卡
插落手提電腦得二百幾三百mbps

不過可能始終R7000 個ac都成1900
而家隻e7350 係ax 1800好似係ax最低階
食得咸魚抵得渴 鬼叫呢排窮咩
揀auto 就得,auto 已經support 埋80MHz
紅圈係router,藍叉房(無lan頭)經常收唔到/好慢
各位有無好提議
Budget around 1000-1500
補充:用緊ASUS RT-N12+

請問係咪呢隻?其中一隻係router?
後尾熄撚咗個自動更新就冇斷過
linksys啲firmware真係
放係廁所門口 真係有改善,但無理由咁奇怪
而且怕條lan線ckick到腳

之前用r7000都無投訴
換咗新電腦+mx4200就唔掂
唔該巴打 重諗緊買佢定asus
有冇人玩ps5係用ax router
見佢support但無咩資料
好彩問一問

多謝巴打聽日放工去ssp望下
唔好交錢 蝕一個月俾佢
無得走天花門框邊?
我都係R7000轉MX4200,但我係一隻換成一對。
打咗個去問 smt想推自己個router plan 改咗野
ban哂手機sim卡唔俾入router
仆街續約前講聲都好呀 依加仲有23個月約
一對mc4200 點擺?
一廳一房 行mesh?
我係你既話就一隻搞掂,位置放厠所對面既牆邊位,放高位。
你間屋個則放兩隻效用唔大。
諗緊e8450 定e9450

9450上網人講睇成日斷
我e9450
岩岩買返黎試過一次斷之後就冇再斷過
速度其實唔係放第一
穩定性比較緊要
但lan to lan都係得2-300?

請問一下
X 係死點
基本上主人房要近門先收到
走廊果度有度暗門,閂左門又收唔係好到
WIFI 係router 位置

要用extender 定係 homeplug?

WIFI 係 RAZER Sila
爬完文 都一頭煙
可否請教下 如屋企大約6百尺3房

會準備裝修
廳有幅主力牆先入房

1.請問而家裝修應該全屋拉6a 線嗎?
2.其實如果用hkbn1000mb 只廳買隻靚d router 會吾會得 定 有主力牆房都會好慢 拉線加mesh 會好d?
3. 有無推介如只用 router 推介可個主力牆 加一磚牆先入到主入房

4.如用 mesh 是否2 隻 一廳一房就可以?有無推介?
.

🙏🙏睇了好耐都吾明 希望有人幫到我🙏🙏
唔駛function: Linksys e9450 (利申用家), 但連自動reboot都冇真係估佢唔到咁廢

有function再平幾舊, 但要唔怕淘寶國行: asus tuf gaming ax3000

再唔係接我隻我隻synology ac1900rt: 300舊水,可以加harddisk體驗下NAS。如果唔係有間尾房E9450收得好D我都用返佢。

其實尾房download 30mb (ac1900)同100mb(E9450)既分別其實係唔明顯。router附近係500mb (ac1900)同600 mb(e9450)完全唔覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞