Router路由器 集中討論區(39) 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
常見用語

Mesh WiFi

由兩個或以上嘅Mesh point組成,可以擴大WiFi嘅覆蓋範圍。
佢同傳統嘅WiFi extender/repeater之間最大嘅分別係,Repeater本質上係Device嚟,而Mesh Point你可以視佢為Router嘅一部分。

Mesh point之間有獨立嘅channel連結,相比於Repeater只係將佢接收到嘅WiFi signal再發射出去,Mesh WiFi可以減低速度嘅衰弱。而且Mesh WiFi會組成一個SSID network,姐係當你由房行出廳再行出花園嘅時候佢會自動選擇最適合嘅WiFi point,而唔使好似於Repeater咁要手動轉WiFi。

MU-MIMO

Multi-User Multiple-Input Multiple-Output,顧名思義係處理同時間連接多個Device嘅技術。背後嘅原理非常複雜,有興趣嘅可以自己上Google睇。

大概嚟講,以往嘅Router會逐個逐個device輪流去處理,而呢個shifting係需要時間去處理。假如有4部可以行到100Mbps電話連接左你部Router,由於喺一秒鐘入面,每部電話只有四分之一嘅時間可以同Router溝通,所以每部電話都得返1/4姐係25Mbps嘅速度。而MU-MIMO技術就透過魔法,做到好多條互相獨立嘅connection出嚟,每個Device都可以用盡自己嘅資源。

Home Plug

係Digital嘅世界,有Frequency就有Signal。所有燈可以傳送訊號、聲音可以傳送訊號,AC電線自然都可以用嚟傳送訊號。HomePlug就係可以利用一組插落三腳插嘅裝置互相連接,好處係可以無視牆嘅存在,有電制就上到網。壤處亦都好明顯,如果你間屋有咁上下樓齡,電線開始老化,HomePlug嘅速度亦都會大幅下降。

From 家樂牌鮮露:
請問宜家用緊hkbn 1000mb,屋企3層每層大約2000呎
宜家個做法係3樓放modern,再分線去其他2層的router
可以試下rbk53
example:

跟住各樓層再用唔同衛星(rbs20/30/40/50)放係你想要既地方

一般問題

Q1: 想知道天線係咪越大支越大dBi越好?
A1: 大家冷靜D 睇左圖先。
咁以下圖睇解釋左,天線訊號係似甜圈圈,越高dBi支只係會遠但扁,反之近但闊。

Q2: 想知個天線一支支點樣SETUP好呀?
A2: 以甜圈圈效應,單層戶,全向上即可( I I I I );雙層或以上就跟圖 ( \ I I / ) 得到全面覆蓋。

Q3: 2.4G 好慢有無設定建議?
A3: 有既,可以set死20MHz+頻道1/6/11,唔好set 40MHz,會干擾得好勁(原理如下圖),但香港咁高密度,都係用返5G喇。

Q4: 咁5G設定呢?
A4: Set死80MHz + 頻道3位數自選就ok。現時勿揀160MHz

Q5: 有無實用網站參考呀?
A5: 睇睇以下資料網
https://www.smallnetbuilder.com Router測試/評測網
https://wikidevi.com/wiki/Main_Page Router版Wiki
https://www.duckware.com/tech/wifi-in-the-us.html

Q6: 想問下MB/s同Mb/s點換算?
A6: 1MB/s = 8 Mb/s

Q7: 用左1000m又買左勁router,點解我Device收得咁慢?
A7: Device上下載速度受天線數量影響,理論值上限數據如下:
Example: On a single 80 Mhz 802.11ac channel operating at 433 Mbps
All on the same 80 Mhz channel
1×1 433 Mbps
2×2 866 Mbps多數Device都係雙天線
3×3 1300 Mbps
4×4 1733 Mbps
8×8 3466 Mbps
理論值扣返一半就係現實值

Q8: 有無Router推薦下
A8: 咁預設大家都用500M/1000M
首先問自己牌子係咪TP-Link或支那牌子
係既就唔洗再討論落去
推薦list睇budget做人
少過$600是但買就得
Router CPU博通=高通>聯發科>>>>>>>>>>>>>>>>>>intel

1千起建議進入AX時代
$600-$1000: AC66U B1 / AC59U / AC68U / R7000 / e8450
$1000+: AC86U / AX56U / RAX20 / MR7350 / e9450
$1500+: ASUS AX3000 / MX4050 / (RAX40 不建議入手 後果自負)
$2000+: AX86U / MX5300 / MR9600
$3000+: AX88U / RAX80 / RAX120

由乖乖小毒男巴打提供典型三機Mesh擺放Floor Plan
盡量靠近走廊,避開主力牆,置中於家居

請勿使用支那品牌Router
好重要 要講3次
lm ar
ax3000係唔係可以用到4*4 5400mbps
冇tuf普通版都可以?
謝巴打回覆
小薯諗住可能品字擺法

最右果個圈係 modem 位
其餘地方應該無再拉線
其他紅圈就擺Satellite
我係你就兩隻搞掂佢算數只放廳同左邊bedroom。
Master room果隻放咗對Master room內既devices基本上零幫助仲可能更慢。

唔該相逢不相識巴
咁我同朋友講聲叫佢買兩隻MX4200算
留名
請問如果想買隻Mx4200試吓cover唔cover到
如果唔得之後加隻平velop ac1300入睡房做唔做到mesh?
CHING, 如果間房有拉線, 想買2 隻做MESH , 性價比邊款較高?
lm
得tuf unlock咗
應該得
velop ac1300 x2
ax 就 e9450x2 應該係最平
信唔過 easy mesh 就
平價 mr7350 x2
貴d 就 mx4200 x2 / mr9600 x2
netgear 就orbi
thz ching
做到, 但留意AC1300只有雙頻, 如果行wireless backhaul真係唔建議買佢, 三頻先係基本即AC2200.

仲有係mesh node擺放位置係要收訊號再擴展, 如果你睡房收得差, 你喺睡房加mesh效果只會更差
最好既擺放方法係一對mesh之間可以直線無阻對望或只隔一幅非主力牆, 做到好似有隻master放喺你門口既效果, 而唔係放喺身邊.
放身邊不如直接收master訊號速度仲快.
明白,但可惜走廊位冇電...
而家用緊asus rt ac1200g+,其實只係隔離房收就收到不過有時會斷
想緊Asus ax3000
想問係咪買多隻support AiMesh 既Asus wifi
就可以用埋部ax3000 setup mesh wifi?
本身用緊Asus ax3000
想問係咪買多隻support AiMesh 既Asus wifi
就可以用埋部ax3000 setup mesh
買左e8450 , 用2.4 ghz ,放係Router隔離試都慢個龜咁
想問係咪set 錯野
Download 1.67 Mbps
Upload 54.67Mbps
知道2.4 ghz係慢過 5ghz 但有冇可能慢到咁....

如果用5ghz就 下載都有714.35Mbps
鑽穿間房幅牆攞電。

我隻mesh一樣放睡房,但位置係貼住走廊果幅牆,同master直線距離5米而實際上兩者之間只係隔道房門。
咁就三間睡房都有500Mbps wifi用。

有心機就自己用手機app或wifi notebook測signal strength, 放mesh位置唔好弱過-60dbm我覺得效果最好。
如果你用舊router搵唔到靚位裝,唔建議急住入手mesh, 諗過度過先好畀錢咪一時衝動,mesh非萬能。
ax86u係咪上amazon買就算, 平勁多
MX5300係咪4T4R
請問AX56U支唔支援ac 同埋如果支援的話網速會唔會較慢
支援
慢過ax咁囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞