Router路由器 集中討論區(39) 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
有無人有用 netgear armor?
其實有無用 抵唔抵屌?

想問下大家 我之前換左隻AX56U
用落都正常 但見到網絡連線果度有時出現沒有網絡
但都係上到網既 想問可以點解決??
THX
唔好用ISP DNS
係咪係set router個網度set返?
唔該ching

有DOT就用DOT
冇就8.8.8.8 同1.1.1.1
呢家用緊ac68u
因為升級左上網plan想買TUFax3000
但如果將呢兩部野行aimesh係咪剩係行到wifi5而行唔到wifi6
係咪剩係用ax3000會好過用aimesh連接兩部router
請教下 新屋400呎啱啱裝咗網上行1000M
見佢比條lan 線係cat5e
打算買Ax3000
洗唔洗買埋cat6線?
Linksys 新果隻E8450係咪冇mesh?
會唔會有update support返?
我要開始鄙視牙石
有冇高手解答到
Ax3000 5hz行2400 用唔用得着?
cat 5e 已夠1Gbps
本身用緊AC68U 升咗做 MX4200
同一個位置 AC68U行300幾Mbps
但 MX4200 好唔穩定200-450Mpbs左右 係咩問題

用緊netvigator 500M plan
理論上 ax3000 4x4 天線 覆蓋會好d
同埋多機連 會有明顯分別
ax1800 2x2 天線 夠唔夠用睇你自己需求
唔係有easy mesh咩?
據經驗係無解
過1排 會自己好返
睇spec冇寫 隻e9450就有講明
係啵 睇嚟e9450 先有easymesh
唔該巴打
咁好似3000好啲
想問4x4 係咩意思?
我見佢有4條天線
係咪轉角位會好過2x2?
轉角就應該唔大分別
wifi 唔識轉彎 你當直線反射咁 估計下個覆蓋
台巴係咪要改名啦
想問下啱啱裝左1000mb, 換左rax50, 用佢個apps speedtest 有700幾mbs, 但所有經wifi 嘅裝置都無得100~130mbs. modem 去router 用緊送果條cat5e, 有無巴打可以幫幫手睇下點樣加快番個wifi

附圖

感謝
Linksys 唔支援 netvigator pppoe?一時到一時唔到 直插電腦又冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞