Router路由器 集中討論區(39) 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
有無巴打買咗ax68u
有機會將來fw update
easymesh 要wifi 聯盟認證
fw更新 支援 機會不大
app內測速係垃圾嚟
跟1樓set
dhcp咪算
屋企有20-30個儀器要駁wifi
轉ax係唔係會好好多?

而家用緊AC86u, 成日d device connect左都上唔倒
原本想買ac router 但有個frd 叫買ax 有無需要?
屋企有20-30個儀器要駁wifi
轉ax係唔係會好好多?

而家用緊AC86u, 成日d device connect左都上唔倒

9成你d device 都唔支持ax啦
換都冇用
睇你自己㗎姐
佢講wifi6 但我又好似用唔著😂
依家冇ax device / 短時間唔會買旗艦手機
可以唔買ax 住嘅
但佢20-30個devices,會唔會ac86u 粒u 都頂唔住,上ax 起碼4-core 會唔會穩陣啲
睇下本身 d device avg. 用幾多流量囉
我覺得係天線數 / ap數 為主要影響因素
chur 爆極 咪又係1Gbps 出街
理論上 好難chur盡 86u 粒cpu 同 ram
我估應該得部ipad pro, iphone 12 pro, iphone 12 pro max support

而家基本上所有電器都有得駁wifi
今朝要人手disconnect好多部電腦先上得返網
電話基本上行4G
個d電器其實應該佔用好少
都係d simple 開關function
我就係諗倒e點, 所以先問下大家有咩睇法

大家屋企冇咁多device connect咩?
而家所有電器基本上都有wifi功能
咁唔關事啦 smart device 都唔係點用wifi
可能router 神左姐
都係更新下fw reset 果d啦
覆蓋應該冇咩問題?
冇問題, 間屋又唔大, 已經update最新firmware
試下改SSID
全部重新連一次
可能壞壞地 唔係性能問題
但係我熄咁d 電話wifi個電腦wifi又用得返
Mx4050會有時斷
咁用緊mx4200嘅巴打又會唔會斷?
部分網上爬仲係要login eg舊樓
籠統啲講cpu睇nat(影響流量)
ram睇sbc(同時幾多部機連)
用wifi就睇埋天線handle到幾多
一般雙頻家用router都係建議20-30個client 啲廢型號係真係連到十部之後唔會再連到新device
連到之餘要用到仲要睇fw 不過asus無問題啦

新一代高階機理論上係多啲 你見佢宣傳係話30-40部device
不過smart home嘢其實真係唔應該連wifi,用zigbee連個hub先係正道,低延遲又慳電
正常既router一定可以行pppoe
新手想問$9xx 嘅ax56u 同$12xx嘅ax3000比
邊個性價比高d?
本身budget1000左右,但係見56u好似高過原價 ax3000又低過原價少少咁好似ax3000抵屌d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞