Router路由器 集中討論區(39) 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
呢個係進階設定
sorry 呢個先啱
唔知點解我部E9450 個wifi 會無啦啦熄咗 隔兩三分鐘又出番黎
即係所有device 一齊disconnect
係咪我setting 問題?
試下改三位數嘅Channel

同埋你係用咩wireless device test
唔知點解無三位數channel
2.4ghz就有1至11,5ghz就得36 40 44 48
用過手機 ipad 電腦試都一樣
咁要等其他巴打幫你
小弟不才唔識

不過多謝你咁有心幫忙

exactly 用緊raspberry zero w做緊呢兩樣嘢
係街vpn返pi hole 但係因為用wifi連個zero w搞到個vpn網速好慢所以放棄咗
裝到了係到當打個記錄先

1.首先係到download 咗nmrpflash然後 unzip 先
https://github.com/jclehner/nmrpflash/releases/tag/v0.9.14

2.然後裝 Npcap
https://nmap.org/npcap/

3.之後down 返官方1.0.3.56 個firmware
https://www.downloads.netgear.com/files/GDC/R7000/R7000-V1.0.3.56_1.1.25.zip
放係nmrpflash 同一個file

4.之後用系統管理員身分開cmd
然後去返你 nmrpflash個file 位置 (係D drive 就打 D: 先 再用 cd 入去個file 位置)
之後打 nmrpflash -L 黎搵interface 名 好似我就係 net3 一間會用到

5.之後打定 nmrpflash.exe -i net3 -a 192.168.1.1 -f R7000-V1.0.3.56_1.1.25.chk 唔好禁enter 住(net3 用返你啱啱搵到個個)

6.然後熄router再開返就禁enter
見佢出 Timeout while waiting for TFTP_UL_REQ.就禁keyboard 上箭嘴 佢會出返啱啱句野
你再enter多次佢就會開始 flash

之後reboot 就會返返去舊版firmware 可以直接flash merlin 了

Ref: https://koolshare.cn/forum.php?mod=viewthread&tid=142232

不過唔知點解我merlin 做唔到speed test 不過唔理了 希望佢5G wifi 生生性性 唔好成鳩日斷就好了
無三位數wifi channel 係因為orbi 限死5GHz2 係backhaul , 而5GHz2 係高頻 姐係3位數channel 頻段,由於佢setting 係唔比分開,所以係唔會有得設定

正常3位數channel 係會少啲干擾同速度係快啲,但3位數做左backhaul 就自然所有devices 只可以連雙位數,唯一可以做既只有搵apps check 下屋企附近36 40 44 48 邊條最少人用就用邊條

呢樣都係orbi 缺點之一,唔少巴打都屌過
但5G都係得百幾mb好似真係好渣
如果換router有咩推介
頂唔緊就 reset 一次
唔太困擾就 觀望一排 有機會自己正常返
我部velop 都試過
放返1 - 2 星期冇再出現
會唔會係 modem 入router 條線冇1Gbps
我上年買既 都係699
update:
google咗香港ISP啲modem 唔support LACP-IEEE 802.3ad.
我摺埋先
r7000 flash openwrt咁睇唔開?

Devices with Broadcom WiFi chipsets have limited OpenWrt supportability (due to limited FLOSS driver availability for Broadcom chips).

會用唔到5g wifi
linksys mx4000 用佢本身個APP SPEED TEST有1000MB, 但其他DEVICE IPHONE 有WIFI 6 PC有WIFI6 都係得500MB左右... 就算企起則邊都係咁
點解決?
應該唔係
用同一條線駁電腦同modem有9xx mb
唉 好灰
屋企寬頻得100M,router係 ac既,速度無咩問題,但打機好lag,ping跳到七彩,關唔關router事?另外tv睇緊netflix個情況再嚴重啲,想換router,建唔建議換ax?
我用緊ac86u,但用wifi打手機game成日都冇喇喇會斷一斷線,之後又自動連返,而且係不定時咁斷,想問大家有冇咩方法可以攪下,定買過另一款好
返代理換
好 唔該哂
買咗e9450
1070入手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞