Router路由器 集中討論區(39) 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
理論頻寬數字黎,除非用wifi卡/4天線router 做client side 接收,否則用大部分手提裝置接收都係行2天線接收,都一樣行867Mbps, 用落唔會有分別
想問 隻qhora-301w算唔算抵屌⋯想買呢隻行負載平衡
10GbE 好似幾好J
係仲要兩條 對我嚟講彈性大 又夠用 本身睇netgear 中國碩 果d都偏貴 而且10GbE頭都係得一個
可以一戰 係要預可能 firmware 未必好穩定
要慢慢改善
rt ax3000應該冇解鎖4x4
得ax3600其實唔算低,不過有10Gbe同功能多
功能比支那石仲要齊全
睇過review話介面好難set
差唔多要professional network admin 先識玩
巴打識玩不防買來玩, 順便出個包膠
巴打應該啱啱玩電腦, 呢d spec 通常得個吹字,不能盡信
樓上都有ching解釋左少少
要睇就睇 real world testing, 網上大把呢兩機review, 可以睇下比較左先
我應該暫時唔會換住
利申:profession admin咁pro我都唔會識
當普通 router用應該ok
要manage佢果d商用function 就煩d咁lor
舊野好易玩好易set喔 功能仲幾多下,我呢d超級新手都set到玩平衡負載

依加入手
牙石AC86U /AC88U
會唔會好不智...諗住擺係聽到
用緊100mb等合約完升1000
我,AC86u 做 NAT,後面駁兩個 switch 加三個 MX5300 / 4200
咁睇嚟唔洗上ax, 用番86U都夠? 見個價錢差少少先心大心細
但全屋始終得1部電話support
睇下佢官方新年做唔做特價先
諗住其中兩個1G port 連落隻nas 度做link aggregation玩住先
遲下有錢先換有10GbE既機款
ok
呢隻已經有兩個10GbE嗑喔
我指隻nas 都換埋10GB
屋企好多人/機同時用隻NAS? 如果唔係aggregation嚟無效果
無架得兩部電腦一部ipad加多隻backup nas
今日發現屋企個ac86u淨係着port4盞燈
係咪代表壞咗
$600-$1000: AC66U B1 / AC59U / AC68U / R7000 / e8450
呢幾隻邊隻最好google完 都唔明
屋企有iphone 8 xs
2部2000 蚊an機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞