Router路由器 集中討論區(39) 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
Tplink 個個都話伏
ASUS 奶共
Netgear 啱啱先奶完野

仲有得揀咩 咪試吓Linksys
想問你有無分開2.4 同5.0?
清 搞掂未?
諗諗下買隻5GbE adaptor俾隻Nas咪得囉反正都行唔晒10GbE速度
最好廳房都鋪 LAN 線,寛頻入屋駁主 router,其他地方 LAN 駁 mesh AP
有時間主人房角落頭d野收唔倒
已經用緊ax86u, 2.4 Ghz
咁係時候加多部
如果1Gb lan 既話我會用powerline/home plug駁
多過一層樓先mesh
送左部ac86u比人, 早知拎黎做mesh
Ching 有冇fix到?我都有類似問題,reset原都係咁
試下無壞
仆街中伏
買咗隻e7350 5Ghz WiFi仲慢過隻 r7000
Home plug 行唔盡速度喎,百幾 Mb 已經好盡
有冇人用緊 netgear rax20
新買返嚟琴日正常用到
今朝就斷咗線,電源燈係橙色
wifi lan線全部野上唔到搵唔到
之後重新登記新裝置咗幾次,試過用10分鐘又出事,亦試過2個鐘先出事
有冇巴打打救下我
我用緊果對home plug行到400-800Mb喎
叫做快過ac時代既mesh
依家新果d就唔知喇
巴打知唔知佢電源燈橙色即係點
想問下mx4200點add prioritized device開左果頁冇得揀既
如果本身上網唔係特別快 (外國巴,得大約250M)
買ac router定ax router 連線會穩定d?
主要係唔想咁易斷線

屋企有幾部機都support ax嘅
冇野了 過一陣show得返
黐線,樓上隻隻 router 都有問題,噉仲可以揀咩
求救
頭先換左隻asus ax3000,用左半日左右狂斷線
我見到係隻網上行modem (HG863) 狂閃紅燈同埋restart
換返舊router又無事
請問係咪有特別野要set先正常用到新router?
感謝各位
ax la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞