Router路由器 集中討論區(39) 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
功能少d

mr系列 同 velop系列 行同一個mesh 玩法
linksys 好似係叫 乜9 intelligent mesh咁
我velop 2部 wired backhaul
ok thx c 兄
屋企用緊HKBN BB100+HKBN寬頻電話,迫住用HKBN intel Vtech Router,如果想用Linksys MX4050,係唔係可以先駁MX4050之後再駁HKBN Vtech?
隻垃圾Vtech連唔到屋企隻Brother WiFi Printer,而且佢無WiFi6。

相隔5個月,終於正式出386.1
由要時有時無信號,房至廁所差。1100呎左右。依家用緊華碩AC68-U.

請問如果轉RAX120 會唔會有明顯改善?
依家用緊D link
舊款 電話app都唔support

有15部野要連router
有電視 ps5
我ps5插lan線
一打機 打連線game
電話就成日斷
電話game 掛機刷怪
會話收唔到 重新連過
唔打ps5 同一位置無問題

我自己電話 係XR 同note 20
係咪AX無用?
但如果想一下無煩惱
直上AX又有無問題?

筆直3000到

唔該
新router既cpu
訊號一定會有改善 但係受主力牆影響既地方 改善升幅會較少
巴打你budget會有幾多?
但要功能+性價比真係冇乜替代品
s記又唔出真router la
q記就太貴
係咪個咩易賞錢優惠?
共石真係唔抵幫
但要功能+性價比真係冇乜替代品
s記又唔出router la
q記就太貴

ubt仲貴,又難買
三千幾都得。主要想睡房啲死位可以有改善

依家加咗個插電制的enhancer,但都時得時斷
咁我推薦你買mesh
3000$筆直可以考慮mx4502 孖裝ax制式
可以解決你既煩惱
誠哥易賞錢優惠賣緊$2580
會唔會用mesh satellite 先會改善到?
叻雞啲mesh無問題呀 係有個麻煩位係佢分主機子機
Linksys就無既

但我對netgear 感覺麻麻
岩岩買左叻雞AX1800 RAX20
但set up唔到 話unable to connect to wifi
Reset過都唔得
Lan線上網正常
但駁router就no network
機長著橙燈 可以點搞
小弟剛剛買咗兩隻TUF-AX3000,用Aimesh,
一部擺廳一部擺房。

有幾個問題想請大家幫忙解惑,

1. 請問用咗aimesh 是否強制要用smart connect, 唔可以分開2.4同5gh?

2. 追咗post見到話要set frequency做80mhz同埋有其他setting, 咁係咪淨係set primary device就得,
房果隻唔駛理佢?

3. 剛hkbn續咗約,join 埋佢個電話plan, 但先經佢隻垃圾vtech 再插廳隻ax3000, iphone 12 speed test 由5xx mb 得番 2xx mb, 但hkbn 技術支援到話唔可以先插ax3000 再插佢隻vtech, 因為會用唔到個電話.. 請問有冇其他辦法?
好的,我再研究吓mesh.
希望幫到到你改善
我都係,完全唔知點解。
軟件bug
多謝你回覆。mesh 唔好處要多個位同電制(我估)。心大心細. 唔知一個勁啲router 是否可以解決問題,定係一定要mesh.

可以先試ax86-U? 呢隻可唔可以日後加一隻mesh?
買 e9450 定mr7350 好?
香港樓多主力牆 一隻cover暗角位叫勉強用到

原來覺得主力牆唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞