Router路由器 集中討論區(39) 新用家勿買煙條CPU Router

1001 回覆
26 Like 6 Dislike
而家成日斷線 明明好哋哋用緊5ghz都可以冇network 隔一陣就好返
但係一係屋企行兩步就屙撚啦 個2.4同5ghz係咁跳
唔用mesh用1隻就好啲因為可以分返2.4同5ghz出嚟
但我老母老豆訓尾房 唔mesh就直頭收唔到
再係咁我要打去2389 2222
師兄你屋企幾大? 用一隻覆蓋夠唔夠?
仲話新協議 我協佢老母
係咪協議迫我埋窗邊
有冇高手知道其實係咪setting問題?
救人一命勝造七級浮屠
差唔多700呎
1隻唔得 尾房死位嚟
同埋就算用單隻就當信號良好都係會上上下就冇晒network 隔一陣就好返
好似我老母心情咁時好時閪
美版
主副機互換有冇試過
試下 reset / 更新fw
有時間call下客服
村屋700尺 房係最入 成日窒吓窒吓
用咩最好
自問自答系列:
https://www.snbforums.com/threads/gt-ac5300-version-3-0-0-4-386-41793.69647/
我問完兩日ASUS竟然正式出386 firmware
求各大神指教

用Velop AC4400好 定 兩部E9450
兩部E9450 可唔可以mesh嫁?
定係有更好嘅選擇?

試下熜左自動更新FW
再睇下有冇斷線
樓上已經有easy mesh 嘅受害者
你可以揾多d 資料先
唔該 ching
要mesh 既揀真mesh 啦 有三頻更佳
E9450 好似出左新firmware 試下update 會唔會好啲
單router用家
ax56u定mr7350
其實正規既wireless backhaul mesh係一定要三頻, 我覺得雙頻都係啲廠見個市場好似唔多接受到個價錢壓低成本整出來, 對於雙頻傳輸速度減半ping time大增隻字唔提, 唔多唔少係誤導大家.
令一班唔太熟識運作原理見到係掛住mesh招牌既就有平買平, 以為mesh真係可以KO劣評如潮既垃圾wifi repeater....
而最後一定會發現, 其實只係一隻有seamless roaming功能既wifi repeater, 同時對一啲非流動既裝置無必要roaming既例如desktop, TV box, PS4完係會浪費錢一絲進步都唔會感受到.
velop 1300用得幾爽下

只有支碩
AX 56U水貨 係咪全部都係大陸水貨黎?
啱啱入咗mr7350開心使用
隔牆收得好唔好
準備入手7350
應該係支蟈區總理
抵制咗支碩先啦
當佢紅資咁睇就啱
但果個好似唔係老闆嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞