買電視機 / 換電視機 集中討論區 (26)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
但samsung 易唔易壞?
我見#1 果個Samsung 49Q80T 好似幾好
梳化幾近?

因為4K電視唔同FULLHD電視, 近睇都睇唔到微粒PIXEL
如果想買個4K電視黎玩下 主要用途睇netflix和PS4
如果budget唔多 43吋和49吋黎講 最抵玩係咪以下兩款?

Samsung 43TU7000
$3880
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (5000:1), 黑位比較黑, 可視角差D, 色域窄
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. 舊款搖控

Samsung 50TU7000
$4580
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (5000:1), 黑位比較黑, 可視角差D, 色域窄
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. 舊款搖控

另外電視會放窗邊位 窗簾長期會擋住陽光 所以唔會比陽光直接照射到
SAMSUNG 49Q80T唯一唔好處係閹割左做50HZ PANEL, 要55"或以上先有100HZ, 畫面會冇咁順暢, 喇叭都冇55"咁高輸出

SAMSUNG行貨有3年保養
可以咁講, 不過如果你BUDGET有$4700, 可考慮SAMSUNG 55Q70T水貨
你地睇戲會唔會開降低高音量
55吋放唔落 我諗住掛牆 最盡都係49吋
如果夠BUDGET, 我建議以下:
Samsung 43TU8500
$4690
Samsung 50TU8500
$5790

如果唔夠, 我推薦以下:
Samsung 43TU8000
$4390
Samsung 50TU8000
$5580

TU8500>TU8000>TU7000
顏色表現TU8500最好, 又用新款搖控, 光度/對比度 3款中最高
TU7000顏色最淡

如果真係唔夠錢, 可考慮以下水貨
Samsung 43TU8000 水貨
$3250
Samsung 50TU8000 水貨
$3980
我見到盛澤samsung d水貨機係price都係標行貨, 係要撳入去先有講港外版.同埋有d佢price有報價既款都冇貨, 但聽d巴打講服務係幾正既. 都諗住同佢買, 但佢要150$運費
如果冇水貨平咁多,淨以行貨價既話, 係咪sony/lg 會好d
淨以行貨價既話, 要睇型號

SONY要X9000H或以上先OK, X8500H或以下黑位糟糕

LG除OLED外全部唔掂

SAMSUNG入門型號都已經用VA PANEL, 黑位有保證
其實你地係邊到買水貨和行貨?我求其係HKTVMALL望43TU7000都成4千5
Samsung 43TU8500 會唔會有水貨架?買水貨真係平好多
價錢我係 https://www.price.com.hk/ 搵既, 都係細鋪價, 沒有贈品

43TU7000行貨貴左, 要$4099, 推薦AV OutLet, HD LIFE

水貨我推薦盛澤影音
https://www.facebook.com/SINGJAAK/
TU8500 / TU7000沒有水貨
心思思緊 諗緊買邊隻好
Samsung 43TU8500
$4690
Samsung 43TU8000 水貨
$3250
順便問埋係咪掛牆架寫明幾多吋到幾多吋就通用所有電視?
岩岩問盛澤 佢哋話唔賣49‘ 50’細機
定係唔駛諗咁多 你推薦果幾間有埋掛牆架配?直接落單電視+掛牆架就得?
但佢地有賣43', 佢price 好多機都話有賣, 但問wtsapp 好似好多都冇
Sony KD-49X9500H
$9790
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位較黑, 顏色更豐富, 可視角差D, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1 ULTIMATE 影像處理器
7. 直下式48分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. HDMI 2.0, 最高支援4K60
10. 日本製
呢部好似好正咁, 如果計畫質唔計size, 同55q70t會點比?
見到日本製好似正d咁, 9500h以下既sony lcd , 係咪都中國製?
正常係, 鋪頭識架啦, 你唔係自己掛牆嘛?

一般都係用NB架

水貨電視鋪頭會幫你轉區, 轉左後系統同行貨完全一樣,冇大陸APP, 鋪頭可以安排送貨, 裝機, 加錢掛牆, 10天有壞包換, 日後報價維修, 不過通常買水貨壞左就預換機, 因為平

我會建議Samsung 43TU8000 水貨, 平差唔多$1500, 已經接近機價一半
$3250

TU8000與TU8500分別唔是太大, 只係顯示顏色小D, 搖控都一樣係新款
你試下問下BEST OF THE BEST, 如果都唔賣, 你就只有買行貨, 唔建議自己淘, 因為水貨要轉區.
咁如果49" 淨係得上次果款推薦?
我見rtings samsung 49Q80T係好過sony 49x8500好多
原來有埋掛牆服務 我真係唔知屋企既電腦MOON和層架都係我自己唔pro咁鑽出黎
就聽你講 既然TU8000和TU8500分別唔大 咁就買Samsung 43TU8000 水貨啦 我估水貨唔會科學到用幾日就壞掛
耐用性呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞