買電視機 / 換電視機 集中討論區 (26)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
va FA+ local dimming > ips + FA + local dimming >
ips edge led+ local dimming > va edge led no local dimming
ok,不過我唔覺得IPS+LD可以係黑位贏到冇LD既VA

7千以下機種LD“真實”分區數量可以有幾多吖
例如睇LG nano90,IPS FALD黎,開哂LD對比度仍然係垃圾級別,黑位仍然係灰既

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/nano90
100hz呢點係HX900H優勝之處,仲有5年保養
ips黑位/對比度的確係比va渣啲嘅
不過q60t 得50Hz,定位應該係low-end機
hx900起碼有100Hz,中上級processor ,定位起碼中階機,fa+ ld理論上光過 va no ld掛(呢啲嘢要實測)
個人覺得hx900抵買啲only,兩部各有千秋啦
yes
都可以咁講既
印象中p記應該唔係lg ips
,不過唔sure
P記自家既IPS alpha都已經停左產,我上一部12年前既P記電視就係用IPS alpha,色彩表現上係超哂班,可視角完美,係輸黑位
感激各位詳細分析
我自己個人都係較偏向PAN記多D..
因為有5年保養 同Dolby Vision同Dolby Atmos
實際唔知邊部好...
個人建議衝
ips alpha
其實唔洗怕燒印,用到壞都未會有印
好彩嘅5年壞機,唔好彩嘅過咗保養期就會壞
依家啲機好化學
壞咗就換機新型號
求教 電視q80r tv 無eARC
用Q70T sound 出唔出倒Dolby atmos??
d hdmi 線應該點插??
Q80R電視內置既Netflix播既Dolby Atmos其實係有壓縮既DD+,正常經ARC就已經可以傳到比Soundbar播放

HW-Q70T soundbar可以出到Dolby Atmos

而其他裝置可以用HDMI插去HW-Q70T個HDMI IN度,HDMI out就插去電視HDMI ARC插口

你係咪前幾日想買Q80R電視果位巴打?
都係睇你點用,一日睇12小時電視台,可能1個月就燒印了
正是 諗緊買邊條soundbar
巴打, 你屋企係未裝修緊呀?

都年尾了, 不如等下年SAMSUNG MINI LED背光機種啦

一係就買水貨Q80T電視用住先啦, 唔好諗舊款Q80R電視啦, 冇eARC始終唔方便

Q80T又有Q-SYMPHONY可以用, 聲色俱全

如果唔介意BUDGET, 買行貨Q95T一定比Q80R好的
你預幾多錢落電視度?
你預幾多錢落SOUNDBAR度?
仲有半個月就裝修搞掂
q95T 太貴喇
而家諗住用埋無縫wall mount 咁樣好貼個櫃靚好多
你要幾大尺寸電視?
如果想買43吋只係打PS5踢波有冇好介紹 而家定之後買之平
請問BUDGET預幾多?

Samsung 43TU8000 行貨
$4390
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6000:1), 黑位更黑, 可視角稍差
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器

Samsung 43TU8500 行貨
$4690
1. 50HZ 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6500:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角稍差
2. DUAL LED 背光增強色調
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器

Samsung 43TU8000 水貨
$3250
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6000:1), 黑位更黑, 可視角稍差
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
55吋

q95t 有水貨 就買左 ><
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞