買電視機 / 換電視機 集中討論區 (26)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
呢個真心on9 可能佢驚大陸版刷到firmware
哦唔係 300係講緊背板個面開始計
其實中間開窿果幾架唔整本板得唔得 反正放機的話都要走線
巴打我想問想買多部40-46既, BUDGET 越平越好,唔追求畫質,最好耐用D既牌子, 淨睇電視台, 可以唔洗SMARTTV, 係咪應該揀番TCL/philips
你問下設計公司 應該可以既
Lm
Samsung 43TU7000 行貨
$3880

既然3千幾都已經買到大牌子電視,何必要買支牌。Philips可能都係大陸oem黎,最少佢D電腦mon係aoc出既,只係掛名Philips

如果你堅持要TCL/Philips都可以,但係冇意見比到你,我冇睇過,冇研究過配置
仲有部平霸水貨,已經係全功能smartTV

Samsung 43TU8000 水貨
$3250
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6500:1), 黑位較黑, 可視角差D
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
大陸版刷唔到,亦都無update
慳兩千但多左software 問題真係睇下你覺得值唔值
兩睇 我本身有apple tv 4K 所以都叫出到atoms
三星tv仲多左Dolby vision 可以玩
APPLE TV係Q80T播片都係冇DV架
我覺得唔值
巴打唔好意思,請問你如果我個廳未計梳化大約2.5米,電視牆闊1.5米(電視會掛牆)。打算去盛澤買49‘或者50’,有無邊部推介?平時應該都係聽吓歌睇吓電視/電影咁。
Samsung 55Q70T 水貨
$4660
1. 100HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角差D, 畫面順暢
2. DUAL LED 背光增強對比, EDGE LED
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
機身連座檯架 (闊x高x深)
1230.1 x 788.8 x 264.1 mm

Samsung 55Q80T 水貨
$6700
1. 100HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角差D, 畫面順暢
2. 直下式50分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
機身連座檯架 (闊x高x深)
1227.6 x 783.4 x 255.8 mm

兩部分別係Q80T黑位好D, 光度高D, 有4個喇叭共60W輸出, 其餘冇分別
Thanks 巴打 聖誕節快樂
2.5米最少應該買55"-65", 不過你掛牆得1.5M, 65"有D蚊水
竟然
Btw想問下如果apple tv 播5.1 Netflix 條bar show pcm係咪正常
Tv內置播係出Dolby surround
PCM is correct from apple 4k for all sound formats apart from Atmos.The Apple 4k tv decodes dolby digital 5.1 internally and thus sends out a pcm signal
三叔如果唔係無DV
買既人會更加多
本來約咗今日送貨嚟, 點知Sony 話大廈重係確診名單到 , 要再改期, 上次已經改咗一次
我買果陣係 botb 主動送條英式頭電源線俾我,應該叫 botb 補返條線都得,我估老闆都唔會故意唔俾掛,一條電線又唔係俾野專業電線,唔值幾多錢啫
上個POST 問過巴打50-55'既, 本身都諗住買55Q70T水貨既, 但最後發現個廳應該裝唔落, 太大部, 應該要45-50先夠位, 水貨版低吋數係咪冇咁抵既價錢買到中高階機(EG 50Q60/70/80T)
細吋數差價就一定細D, 中高階機冇咁細尺寸了, 你要求係最平嘛
BTW 度左,呢家部電視好似40'到, 闊係0.9-1m到, 高就冇所謂既,本身仲諗住買部55q70t ,好似幾靚咁
唔係阿巴打, 我諗住買2部, 1部放係公司, 1部放屋企
放屋企個部打算買靚小小. 公司個部多數長播新聞台比其他人睇, 所以先話冇所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞