買電視機 / 換電視機 集中討論區 (26)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
sorry冇講到我係sony
除咗冇game果個motion plus
前面果part應該一樣 ?thx
OK SONY冇問題, 我都用緊

你係新款定舊款?

我自己就MOTIONFLOW用平滑, 下面影片模式用高

MOTIONFLOW用左平滑之後你會發覺畫面順暢左好多, 不過有時會慢左

記住睇電視同睇影片個畫面設定係分開, 要獨立SET, 睇影片果設定你開緊YOUTUBE/NETFLIX果陣就可以SET

以上只係我2017舊機既SETTINGS
MOTIONFLOW我開平滑, 如果有需要可以自訂, 跟住就可以SET以下
順滑度 - 開愈高, 畫面愈順暢, 即係好似30FPS去到120FPS咁
清晰度 - 我較最低, 開左畫面會變暗, 因為LED背光閃爍做插黑動作, 提升清晰度, 缺點係畫面會變暗, 同埋某些人會見到畫面閃爍

最低仲有個設定, 我唔知中文叫咩, 英文叫CINEMOTION, SET Auto 1可以令畫面變順, 你可以自己玩下體驗下再決定點SET
佢又無叫我買邊隻,因為我買個時佢送一條,佢淨係叫我用送個條,仲話如果買ps5都最好換條好的嘅,佢舉例話就算hdmi2.0都分abc三種,因為始終未統一個spec,2.0都有平有貴,我淨係記得其中一樣係關於穩定呢方便,有啲似係啲人換電源線嗰啲野,個分別係咩佢講咗我都聽唔明我諗你去下76個的地方睇下好的
PS5跟機已經有HDMI 2.1線
HDMI 2.0 a b c其實主要都關器材事, 只要線材唔係太舊影響不大, 一樣可以照用.
thx 好清晰
我係x8500h
但我冇cinemotion呢個option
可能要中高階電視先有
你MOTIONFLOW開左平滑後感覺如何?
我啲選項係
Motionflow: 自動,自訂,關
平滑度: 1,2,最大
清晰度:最小,1,2

平滑到最大睇片順好多
清晰開到最大就會黑啲
睇電視咪開平滑度自動或者最大

睇NETFLIX就按個人喜好, 有D用家要電影感, 就唔開MOTIONFLOW

你試下睇電視同睇YOUTUBE個畫面設定係咪獨立

我舊款係分開既

仲有一樣野, 畫質進階設定入面如果你有"進階對比增強器", 我建議關左佢
Motionflow:
清晰度 - 我開最少
Sony 49X9500H
無知一問,知唔知2021大約幾月出新款?
我可以等,而家買左唔夠一個月出新係咪好
通常1月中CES發佈,香港5月開賣
如果買左電視後, 送貨同裝機唔同日, 貨到左後係咪最好唔好開封.等裝機師傅來到等佢搞, 驚到時屎忽痕想自己試下裝
距離應該3~4米左右,我地櫃來,上面冇遮擋,可以擺部大d,所以想up 55", 煩腦緊唔知LG OLED定SAMSUNG QLED
筆直都係預15k
原本諗住如果a9g值咁既價都去馬,睇真d好多不足
Shamsung 43” 水貨都幾抵玩
早買早享受
佢咁講我咁聽炸,條bar31號先送到,要到個日先知道係咪真係咁
我知呀,佢意思係2.1都好,都係雞線,成本同質素都低,同靚少少嘅線點都有分別,都係個句,佢咁講我咁聲,最緊要係我都無ps5,話算買咗都唔會識分佢送線我咪用囉,我又真係唔會買
如果買大陸水貨罪大就真係用嚟睇電視就算
行app我去買個chromcast 做,airplay 就交俾av amp 出
同時mon緊美水減價
話唔定等唔切買咗水貨Qx0T
離題一問
samsung 隻Q70 同JBL 9.1 隻soundbar 同買av amp +喇叭又差幾遠?
我見幾多巴打用緊/買
想問Sony KD-49X9500H係咪差唔多出左成年?, 上網睇D人講LG/SAMSUNG/SONY D 售後, 有小小比SONY 吸引到 同埋呢部樓主都講到幾正
就出新,唔知到時儲唔會減價
左右果兩舊拆出黎煩唔煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞