買電視機 / 換電視機 集中討論區 (26)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
睇返電視台就好清
條片好舊, 本身都好多NOISE, 我用電腦+電話睇都一PAT PAT

我一陣用電視睇下
我呢兩日睇左套新片叫今際之國,都成日會出現咁既情況
今際之國的有栖? 日本果套?
係呀 呢套係2020新片 都會有 但一時清一時矇
電視畫質設定點?
想問下如果用磚牆掛部55吋電視會唔會唔夠力
我想想買q80r,不過問過哂冇75 吋水貨
圖像模式試下用電影MODE, 色溫用WARM 2

呢度有SETTINGS跟
https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/q70t-qled/settings
唔該巴打 等腳女人睇完全民做星試下
最衰LIHKG冇PM功能, 如果唔係可以搵"他怎麼吸引你"巴打幫手試下
剛用電視試左,影左相比你觀察下

而家廳用緊x9000e, 想裝多部電視喺房
如果想搵返49吋左右應該買部水新版x9000放廳再將廳部9000e搬入房,定係睇下lg/3叔
Lg/3叔同價位既quality會唔會好過x9000?
買咗X9500H
個sales叫我買8500話平好多 功能差唔多

但買架好似俾人水咗 本身想買P5
sales話L400實淨好多 差70蚊最後買咗L400
一拎上手勁重 返到屋企有d後悔
唔知點解成日形住sales搵笨
我唔建議買SONY大陸水貨, 太多功能缺失

建議有足夠BUDGET就買SONY KD-49X9500H 行貨($9790)

如果可以放到55"而BUDGET有限就SAMSUNG 55Q70T水貨($4660), 55Q80T水貨($6700)

LG除了OLED其他絕不推薦, 質素差又貴
X9500H好過X8500H成條街, SALES唔抵得你買SONY先串下你, 等你心酸姐

你去邊度買電視?

P5架係咪NB 活動式掛牆架 P5?
L400係NB 757-L400?
相信我這位樓主, X9500H不會令你失望~

1. X9500H用100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(7000:1) VS X8500H IPS 極低對比度(1000:1)

2. X9500H用X1 ULTIMATE 影像處理器 VS X8500H用低兩級X1 影像處理器, 少左幾個重要既優化畫面功能

3. X9500H用直下式48分區LOCAL DIMMING VS X8500H 用側光式冇LOCAL DIMMING

4. X9500H光度比X8500H高好多

5. X9500H日本製, X8500H馬來西亞製

6. X9500H 黑位完全秒殺X8500H
我睇都係咁呀巴打,如果你都係咁既,即係唔關電視事,係片既問題?
同你exactly一樣
我仲以為自己部電視問題
https://youtu.be/AxbkoXtVkpg?t=63

睇完你就明白SALES點解要咁, 身不由己
片源問題, 同埋唔知NETFLIX會唔會分時段限制BITRATE
我心up左成日,呢兩日睇晒成套今際之國,經常都有d位矇矇地,好sad,如果係片源問題,個心舒服返晒
緊係信樓主你啦
追咗幾個post

尤其呢個回覆》去馬SONY X9000H啦, 記得要堅定, 同SALES講 "我要呢部, 你唔需要推薦啦"

所以我好堅定同佢講9500
唔該晒樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞