買電視機 / 換電視機 集中討論區 (26)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
擺房ja
推薦以下, 平平地入水貨都唔錯啦, 3千蚊43"4K電視
Samsung 43TU8500 行貨
$4690

Samsung 43TU8000 水貨 (BEST OF THE BEST先有賣)
$3250
巴打更正少少,X9000G唔support Netflix calibrated mode

利申X9000G用家
OK, 網上資料錯左, 咁X9000F同X9000G真係0分別, 唔知內部LD分區數量有冇變
問緊盛澤 65Q80T 無港行,咁內置個SYSTEM轉唔轉到港區,佢話無問題
有無熟悉既巴打CONFIRM下間野係咪無老點我
1516緊買55吋定65吋,但65吋無港行驚系統有問題
samsung水轉咗區同港行一樣system
但本身個型號無出港行
港區唔會認唔到個型號架咩
無老點, 相信我, 盛澤OK架, 放心去買吧

唔同吋數對系統沒有關係, 系統升級沒有影響
唔同尺寸個系統升級FILE都係一樣, 應該不用擔心

另外行貨同大陸水貨個系統應該一樣, 只係地區唔同, 會因應地區設定而出番對應既功能同APP比你用
好,唔該晒兩位巴打
x9000h x1 new gen嚟
其實都係演算法黎, 用內置MTK CPU處理

唔同X1 Ultimate咁有獨立晶片運算單元
其實Q80r出唔出到ATOMS
我都啱啱買咗呢部,要佢個app store入面有先有得dl
佢冇千尋bilibili嗰啲,用airplay彈上去睇啦
Q80R只有ARC, 只可以出到NETFLIX果種有壓縮低BITRATE既DD+ Dolby Atmos去SOUNDBAR / AV AMP
Bluray果D無損Dolby Atmos就唔可以, 會轉做高壓縮率既DD+
我都有聽過呢個,不過我就真係無去睇過,本身買電視有一條送一條,今次買soundbar 有一條又送一條,再買話好無謂,得ps4同switch,無apple tv個的,我估用呢的用靚都無用,當然ps5又4K又60fps,可能叫換咗好的,不過到時先算,如果有ps5先睇下的人點講
PS5跟機果條HDMI 2.1線夠用架啦
感謝解答,即係配q950t都ok啦咁

另外想知,如果睇碟的話,係咪都會自動出到壓縮既Atoms?
你諗住Q80R電視配HW-Q950T SOUNDBAR?

HW-Q950T有2入1出HDMI, 如果想出到冇壓縮Dolby Atmos, 可以將設備用HDMI方式插落SOUNDBAR既HDMI IN度, 而HDMI OUT就插去電視有ARC既HDMI插口就可以了

如果裝置用HDMI插去電視, 經電視ARC將音訊回傳去HW-Q950T, 正常就會以Dolby Digital Plus有壓縮格式去傳送
非常詳盡,感謝指教!

係啊,計劃由q80t轉做q80r
佢依個位擺soundbar好似太貼
本身已經坐得好近
即係你未買電視?

方法1有限制, 就係HW-Q950T HDMI IN 數量得2個, 設備一多就要拔插HDMI黎SHARE

所以我一般都建議方法2, 即係其他裝置用HDMI直接插去電視, 經電視ARC將音訊回傳去HW-Q950T, 如果用Q80T電視, 就可以直接用eARC回傳無壓縮音訊去HW-Q950T

另外Q80T有Q-SYMPHONY功能, 電視可以配合HW-Q950T一同發聲, 增強立體包圍感, 2020年尾我唔太建議入Q80R電視

如果有BUDGET我情願入行貨Q95T電視+HW-Q950T, 當然十分貴

https://youtu.be/DsDHm-V-kxo
我鳩UP咋, 梗係唔建議啦, 佢個位咁小, 同係自己膊頭裝隻後置沒有分別

你部Q70T習慣哂未, 好用嗎?
Samsung 43" TU8000 細舖平但無貨,大舖有貨但價錢同8500差唔多,係咪買8500好過?

想四千蚊內買到43吋smart TV 行貨係咪加哂價後做唔到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞