買電視機 / 換電視機 集中討論區 (26)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
Q70 同 jbl 9.1 差幾倍
Q70唔加後置就3.1.2 加後置變5.1.2
Jbl 9.1 本身5.1.4 隻subwoofer 大過q70t好多

所有Soundbar同Av amp都仲有段差距
我冇用過Av amp 所以compare唔到
但如果你組5.1嘅話 一嚟貴一嚟要地方放喇叭
天空聲道仲要掛天花板 除非新裝修 否則要拉線都拉死你

要方便就soundbar 地方大要最靚音質同包圍感就Av amp
唔會 因為大部分時間都出到5.1 所以我長期駁住usb差電
但果晚全民造星live d音響我覺得麻麻地
d人聲勁散 好唔出
其實Sony 呢個系列一年出一部想點
55x9000f
55x9000g
55x9000h
每部機分別大唔大
我諗佢地都少做live 所以d聲都唔太掂
唔好自己拆,如果出事你負責
你電視距離梳化3-4米???可能要75“喎
唔介面淘X既話 魔獸HDMI
JBL BAR 9.1會比HW-Q70T好好多,而同AV AMP+獨立喇叭就梗係冇得比啦,只計單元輸出都已經唔同
出左半年左右
其實升級唔太大,買最新就可以了,因為新款上市前舊款就會斷貨

隻隻牌子都係咁架啦
試下放JBL Bar 9.1啦
其實後面有張床,有時hea係張床度睇電視
中間放飯枱同梳化
42"睇耐左嫌細,可以再大dd,舊電視條邊厚,都有2吋幾
如果3米我建議65“-75“
似冇位放後置
我建議以下抵玩水貨:

Samsung 65Q80T 水貨
$11800
1. 100HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角稍差, 畫面順暢
2. 直下式50分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
8. 有2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
唔夠55"抵玩
我真心唔建議SONY大陸水貨閹割版, 電器梗係講求集多功能於一身, 要另外加野去補回我覺得係反智, 變左好似買個MON咁

SONY大陸水貨就算用黎只睇電視都有字幕問題, 除非關左佢, 不過睇英文台又要去開番

如果要平買SONY水貨, 不如買美水, 不過要駁MTV SUPER睇電視同埋可能要用變壓火牛.

我好支持買Q70T/Q80T/Q700T/Q950TS水貨
JBL左右兩舊後置通常預佢長期後置駁USB比住電佢, 費事成日拆黎拆去
thx巴打55"夠,試左先,唔夠下次再up
OLED點睇? 會揀LG GX
如果QLED點解唔揀q95t?
X9000E做基準

X9000F
1. 支援DOLBY VISION
2. 影像處理器升級做X1 EXTREME
3. 支援X-Motion Clarity, 令影像清晰時同時減少亮度損失
4. HDCP加密升級至2.3

X9000G
1. 支援Netflix Calibrated Mode

X9000H
1. 支援APPLE AIRPLAY 2, HOMEKIT
2. CPU升級至最新MTK5895, 令ANDROID TV系統運行快一倍
3. 支援HDMI 2.1, 4K120, VRR, ALLM, eARC, 完整支援PS5
4. 影像處理器降級為X1
5. CALMAN ready
Q95T沒有水貨, 行貨可以考慮既

OLED你唔睇電視台, 財經台, 波台, 唔係長時間打機既話十分推薦

LG GX都係好機
Samsung開完成日爆格
隻隻牌子都有機會, 爭在多定少, 特別係快速移動畫面, 例如行駛途中既車窗邊位

因為電視依靠影像處理器配合演算法去推測下一個畫面係咩而去做運算, 有時會計算錯誤, 就會出現爆格, 解決方法就係唔好開太高設定, 搵中間平衡點
如果AUTO MOTION PLUS可以開自動就由佢用自動, 如果自動都爆格, 就STE自訂, 再自己微調平滑度去搵平衡點

另外好多時睇電視爆格係因為天線訊號接受不良問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞