買電視機 / 換電視機 集中討論區 (26)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
請問如果鑽石型廳,梳化唔係對正電視,咁我條soundbar都應該唔係水平對到正,咁我開soundbar啲app去 cal 去有冇幫助番個定位?

定係買2.1 喇叭擺側啲算
其實lg非oled問題係咩,我見呢度好多人都唔推介
Soundbar 左右聲道同聆聽位置要成三角形
Auto cal只係計距離 delay d聲for surround
咁姐係如果個三角形唔係等腰都ok?
不規則三角形
你大概畫下你梳化同電視個擺位係點

surround 都做到嘅 皇帝位變左sofa嘅左邊
咁睇電視唔會好辛苦咩?
香港啲奇則,你懂的
Samsung電視可以輸出Dolby Atmos訊號比Soundbar

如果冇Dolby Vision,會以HDR方式播放,唔會差好多
LG非OLED機種用IPS Panel,先天對比度極低,黑位會嚴重漏光偏灰,同埋佢個local dimming做得差,會有拖影,背光調節光暗追唔上畫面,令到效果好差
無話唔得ge
後置會正常,前面就一邊大聲d咁lor
黎緊新屋買電視,個廳正方形,2邊相距2.7m,未計電視掛牆同擺梳化,係咪55"電視最適合?
再大d就要65",好似又太大
未計梳化有d 難度, 我當你坐在梳化應該同電視相距2米幾, 如果掛牆可以選擇65吋
我覺得65"都可以
多謝巴打意見,到時去睇實物再決定
買SAMSUNG HW-Q60T唔係更好嗎?

放係電視後面效果真係唔知~
ok wor又 我一陣應該會出去睇下
依家諗緊十仔擺邊好
但佢賣緊幾錢 睇price.com 一啲又做緊二千頭 一啲又做緊4千頭
盛澤前兩日問好似返左水貨$2000
av生命 賣緊s216 $2099 有特價
依家諗緊要唔要埋十仔好 我如果擺走廊 就只好次次睇戲嗰陣搬落地下 睇完就搬番走

但HW-Q60T同 yas-209條soundbar嘅高度 都低過s216
放落電視同支架中間都易啲
Denon都有S316有subwoofer

用番同牌子Samsung Sounbar啦,一套嘛
但有冇人答到我 十仔可否咁樣擺電視機後面
如果唔得 我買216算 or 買 headset
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞