買電視機 / 換電視機 集中討論區 (26)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
其實係唔想每次用電視都要提心吊膽怕燒印
平平地SAMSUNG 55Q80T啦~佢又有HDMI 2.1, 完整支援PS5
同Q95T 個分別主要係邊?
1. Q95T有防反光玻璃
2. Q95T有廣視角FILM, 可視角更好
3. Q95T有直下式100分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑, 分區數量比Q80T多一倍, 背光控制更細緻, 黑位溢光問題更少
4. Q95T光度高20-30%, 睇HDR片光位更真實
5. Q95T有4.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出, Q80T只有2.2聲道, 同樣有OTS, 同樣60W輸出

如果夠BUDGET可以考慮55Q95T(細鋪$14480冇贈品)
原來jbl9.1個重低音係向下式。。

我個櫃(座地)中間有個位放,係咪效果會唔好?
你好樓主,我糾結左好耐買 55” Q80T定係X9000H 好諗住打ps5 睇下Netflix咁

本身諗住買x9000h,但係又心思思想加條soundbar... 見到3星個 q-symphony好似好勁所以又想買返Q80T
定係買x9000h加條Sony soundbar好?

提外話,聖誕節抽到部HomePod mini 諗住買一對用黎扮soundbar 不過research左一輪都好似做唔到soundbar個效果,淨係可以叫siri 開關電視
Samsung 就好似直頭唔會支援Siri?

唔該晒樓主
HomePod mini唔可以同SOUNDBAR比啦

SONY SOUNDBAR現階段唔係好得

SAMSUNG QLED電視支援AIRPLAY, 上網睇資料好似都可以支援SIRI

用SAMSUNG 55Q80T配番同牌子SOUNDBAR兼容性係比較好, 加上可以用Q-SYMPHONY.

巴打有幾多BUDGET預比SOUNDBAR?
重低音好似冇方向性 放地下就得
我靠牆放
地下冇位放,所以先係個電視櫃中間開左個位
你想放係櫃入面?
各位巴打, 盛澤剛與我聯絡, 同之前我問價既事情已作出道歉以化解雙方之誤會, 因為他們行家之間競爭激烈, 所以有時會加以提防, 本人都體諒的. 現特以此POST解決雙方之誤會. THX

各位巴打除夕快樂
封殺低音
我見有人都放係櫃面
咁好似55Q80T好似好d
Soundbar諗住3,4千左右
會冇咁靚聲 同埋啲低音會沉悶好多
櫃面同櫃入面唔同喎~
如果冇追求高清格式解碼播放的話,55Q80T電視可以配HW-
Q60T Soundbar (行貨$2XXX),可另購後置(約$900), HW-Q60T 支援唔到Dolby Atmos

如果要追求高清格式解碼播放的話,55Q80T電視可以配HW-
Q70T Soundbar (行貨$4300),可另購後置(約$900), HW-Q70T 支援到Dolby Atmos
感謝巴打
指教下
大和解

我個位唔係密封嘅
係中間有個洞咁
你個低音打橫放??
畫得衰,直放嘅

咁樣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞