買電視機 / 換電視機 集中討論區 (26)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
DENON S216 出既聲係咪好過電視呢? 拎左PS5未?

衝SOUNDBAR未?
諗緊q70r定q70t好 平時淨係用黎netflix/youtube/switch
會買番samsung soundbar
好似q70r抵計啲係咪
假設55吋電視面積係XY
65吋電視就係XY 乘 65/55 乘65/55
係1.39 個XY
面積大左4成

準備裝修咋
裝完可能都3月尾 應該等唔到2021新系列電視
建議你唔好諗Q70R 2019年機啦, 冇eARC好唔方便架, 又冇HDMI 2.1
一定好過 但依家認緊買q60t定佢好
Ps5玩緊啦 依定留去要度下擺唔擺到216喺支架先
頭先度真係岩岩好6.1cm
想問問eARC 係咩功能?
同問 我wiki完都唔係好明 平時唔駁hdmi線 最多都係打下switch 大唔大影響
因為見巴打你上面講果個畫質同性能係70r好啲
巴打,水貨通常邊到買?
Panasonic TH-40HX700H 有冇水貨買?
eARC係HDMI 2.1其中一個功能, 作用係電視可把高清無損音訊例如Dolby Atmos, Dolby True-HD, DTS HDMA, DTS X等音訊經HDMI回傳比SOUNDBAR/AV AMP去解碼播放

而上一代制式叫ARC, 功能同eARC接近, 但是頻寬細好多, 只可以回傳有損高壓縮音訊去SOUNDBAR/AV AMP去解碼播放

電視上的HDMI通常會有一個HDMI插口標示(ARC/eARC)以作識別, 通常要2019高階機/2020年新機款先有HDMI(eARC)插口, 舊機只有HDMI(ARC)插口.
請睇#985

簡單D, 如果你唔會駁SOUNDBAR或者AV AMP, 只用電視喇叭出聲, eARC/ARC對你黎講係沒有任何作用, 可以不用理會
PANASONIC 沒有水貨

水貨你可以係 FACEBOOK 搵 盛澤影音 或者 BEST OF THE BEST, 再用WHATSAPP聯絡佢地安排購買, 佢地可安排送貨, 裝機, 加錢掛牆, 10天有壞包換.

本樓主只建議買SAMSUNG / LG 水貨, 一般便宜30-40%

SONY水貨係大陸閹割版, 好多功能缺失, 本樓主不建議選購
Q70R只係畫質比Q70T好少少, 因為用直下式背光有LOCAL DIMMING, 不過Q70R沒有HDMI 2.1, 只支援部份PS5功能
Q70T打PS5正唔正先?聖誕節禮物
即是如要玩少少入門soundbar必須上70t?
正呀 蜘蛛俠行緊120fps
你講緊水貨?

以下水貨都有已經有eARC, 基本上SAMSUNG 2020機種全線都已經有.

Samsung 55TU8000 水貨
$4380
Samsung 55Q70T 水貨
$4660
Samsung 55Q80T 水貨
$6700

eARC無論入門至旗艦SOUNDBAR / AV AMP都會用到, 因為係HDMI 2.1其中一個新功能

你可以當係貨車咁, ARC同一時間可以運1.4件貨, eARC可以運36.8件貨
1080p 120fps?

其實分唔分到?

PS5係咪要開PERFORMANCE MODE先可以開120FPS?
爭$4000,唔知邊度可以試到有同冇既效果
SAMSUNG SHOWROOM可能有得試

65Q80T可能有平, 現在可能$11500買到呢, 你問一問盛澤, 佢就比到最優惠價你啦

淘寶太約做緊$8000港幣買到, 不過要自己安排集運, 風險自己承擔, 另外轉區要自己搞, 要有器材先可以做到.
分到 好明顯 雖然60都夠洗
HDMI 2.1發揮作用
不過1080P 120FPS HDMI 2.0已經行到

巴打玩得開心就得啦~除夕快樂~
今日入手左部HW-Q70T
點解買左Soundbar先既?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞