(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區91 問嘢前睇1樓Q&A

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
醫要reharb 最少半年
Shoulder 都係玩運動撞到dislocation 姐
小事
講起傷, 想問下E度D師兄有冇斷過D乜或者大傷過邊到
有時我覺得我博左D, 頂唔順都頂硬上埋佢, 想問下通常去到幾重受傷風險會增大

BTW, 我同我個GYM FD性格都差好多, 佢就怕傷都仆街, 我就盡做
有冇人試過infraspinatus/supraspinatus個位用按摩球碌嗰陣勁痛
去到幾重受傷邊有標準嫁,就正如仆一仆都可以死人啦

而且受傷可以係累積亦可以好突然,我自己試過推完膊放低啞鈴果時扭傷手腕,唔係因為亂9咁放,只係手腕疲勞累積,果一下超過左承受臨界點,但受傷前完全唔覺手腕特別累之類。

你指既博,係炒哂form都會超做就傷硬既,睇幾時only。
我YOUTUBE見D大隻佬又話斷2頭, 胸肌
所以先有諗E個問題

我博既意思係就算果刻幾支力都好, 抖一陣一定要做曬成SET佢
想問荃灣24/7 有無lateral raise machine?
諗住轉過去
傷左我真係寧願抖多左都唔好搞到長期傷患咁,特別我呢啲冇特別目標,但求有個力量基礎咁
斷過acl 手腕dislocation
做squat真係要小心 唔得唔好夾岩上 直接放手好過
其實好安全 做GYM唔係咩changing direction既運動 係心理關口黎既姐

deadlift唔可以好貼住隻腳上 唔小心撞到菠羅蓋會痛到仆街

push day 玩10KG以上就要帶護腕
想問下各位師兄,肩推右手邊會Chok住痛,係做太重定受傷
想問下各位師兄
手長嘅人bench press係咪難啲用到胸嘅力
好多時都自己做尖 冇乜人執到我個form啱唔啱
反而用dumbbells 就好啲
如果隔住連登 就咁聽你講兩句就知你有無受傷
咁呢個世界唔洗醫生 唔洗照x光 唔洗mri啦
有問題就睇醫生啦 你真係當連登能醫百病咩
勁,多謝建議
唔會難d
最多係推得無咁重
認真 你feel到係入面痛定係三角肌痛
有無試過用唔同角度推睇下搵唔搵到個角度係唔痛
Btw所有痛症問題都係搵專業人士睇下好啲
想知點解 買咗5kg
如果唔係係用whey溝咩
用d垃圾黎谷卡路里囉
同飲珍珠奶茶無分別
我寧願whey溝麥皮 仲平靚正
Bench press可以推更加重
冇野架 唔係主玩三項健力既話咪用db 操胸囉
咁你feel唔岩繼續玩bp 只係point a去point b 死力推上去

有時做啲pre exhaust exercise activate 左個胸先
我嘅意思係barbell可以做得重過db
唔係鼓勵新手用barbell操胸
同埋上面話barbell會推得無咁重
所以我先話barbell可以推重過db
Sportsart場你想有呢d機
有臥推架都偷笑
今集strength battle幾撚熱血下
清杰真係勁撚到仆街
以為marvin輸硬,點知又係輸係同一個人到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞