(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區91 問嘢前睇1樓Q&A

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
我著reebok nano x
新手想試下自己砌powerbuild programme
上網搵左幾個free powerlift programme都好似係瘋狂bench
好似唔洗點練膊同手咁
跟住腳又齋做squat deadlift之後就無乜其他accessories
其實係咪真係無需要?
平底鞋
有冇師兄同我一樣都係唔識欣賞Ronnie Coleman
佢個gut實在太核突。。。。
我覺得Dorian Yate , Flex Wheeler Jay Cutler都靚過佢
有無師兄試過周圍試堂學嘢
小弟發現自己原來有椎間盤突出
想問下師兄有咩動作可以改善倒?
搵物理治療師攞專業意見啦,連登仔又唔係個個都醫科生嚟
I mean 操嘢果啲動作 例如做DL會唔會好啲
老實講下身嘅話定多加rdl或者bulgarian
上身嘅話要有背嘅accessory同埋會加一兩個二三頭或膊嘅動作
但你唔洗諗住會做好多isolation movement
d機同bench唔係太撚矮就太撚高,較極都唔啱比例既,d機路程又短拉個背坐底少少都已經頂盡,但我朝早4 5點去玩包場真係屈機既
Google
最好 問醫生
我2019照MRI 都有呢個問題 同醫生/COACH改PROGRAM REP 重量
我識有打波朋友 係要做手術
隻隻CASE 唔同,問清楚先做BIG 3
新一批247 好似轉晒HAMMER
講靚機好似都係WATERFALL幾好 好似真係KEEP住換ISOLATE既機
你問返啲專業人士意見好過啦上連登問
Thx Ching
既然你係新手 點解唔直接搵人地寫好既powerbuilding program?
有好多program 都包左arm/ delt/ leg accessories

E.g. brendan tietz 個dup program
感受下個auto regulation 同 periodisation 係點先

有時覺得good day 未做完program再自已加set數
例如back off 3*6 75% 做完好有力未做多2set

想問吓各位師兄有冇試過呢個牌子 唔知伏唔伏想試吓
呢度共識係所有gainer都係垃圾
要補卡路里自己溝好過
好似係
唔係係諗住買whey protein
想問吓各位ching有冇買過食過呢個牌子 個味道伏唔伏因該佢係咁彈出嚟搞到心郁郁想買

買返大牌子啦
咁撚大桶伏左就仆街
因為唔知邊個programme岩自己所以我跟自己喜好再左抄右抄
不過等我搵下巴打你介紹呢個先
好啦咁 我都係買on算

ON同mars雙修中
有椎間盤突出應該唔好做deadlift住 會好d wo
你去睇下physio la
後生既話 做d rehab 一個月應該紓緩到好多
等到冇乜野 再做番deadlfit build up番個Strength會好d
冇經驗但有做啲預防性嘅嘢,你去問下醫生呢兩個啱唔啱你
Dead hang

Reverse hyperextension

兩個都有舒壓效果,一動一靜。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞