(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區91 問嘢前睇1樓Q&A

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
目標係練健康
可能等我手腕好返先再try下,做住high bar先
ching可摸耳講下high bar low bar個benefit同風險有咩唔同,等我判斷下做邊個好
練健康就做front squat同high bar back squat
唔係健力真係一世都唔練low bar都得
我主要用low bar, 單純因為膝頭有舊傷
Low bar對膝頭或者四頭要求低一次
但對core、臀部同下背要求高啲
我呢種膝頭有傷,四頭比較弱嘅就low bar有明顯優勢
但老實講,high bar玩得好嘅low bar都唔會弱
所以普通無傷嘅可以平時玩high bar
衝成績時先用low bar
我平時6-8下嘅都會用high bar
一去到5下以下就用low bar
體重冇咩增加,又唔係減肥
其實你想問乜
點解一定將low bar 同 健力綁埋一齊
low bar可以喺你squat既時候練埋你 posterior chain 而 high bar既效果係無咁大
front squat甚至係練唔到
點解唔練一個訓練效果大d既動作?
練健康去做leg press , leg extension , leg curl 算啦
同埋永遠唔好超過rpe7
同埋多做帶氧先健康
想睇下其他手足點食先食得夠
小弟重74kg
on a good day通常都食到110-120g protein (其實都唔夠)
有時rest day唔飲shake又多野做可能食得70-80g

食protein bar食到唔想再食,有冇其他介紹我番office 8-6
好多hook grip之鬼

為左我手指公玩住mixed grip先
手指短包唔實係咪只可mix grip
你training target係咩先 如果唔係powerlifting冇必要練low bar 本身low bar squat係為左用多d posterior chain去squat更重 但咁樣對quad hypertrophy stimulus唔代表多左 再加上你膊頭會唔舒服 練健康黎講 我覺得high bar就夠 想練posterior chain都係做返rdl/ hip thrust好過
我手指都好短
但照用hook grip
覺得果種痛好爽
減脂同時增肌
我個隻係草莓雲呢嗱味,用奶的確冇咁重化學味,感謝你save咗我呢五百幾蚊
cutting食蕃薯定薯仔好
但記得搵啲脫脂低糖無糖奶既 用3.6係堅好味,但我驚變左增肥 用無糖豆奶其實都唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞