(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區91 問嘢前睇1樓Q&A

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
一開始戒甜戒糖,後尾直接skip左白飯
轉食蕃薯同南瓜,但一食啲甜少少既野就硬係覺得好肥唔想食(減到痴左線
午餐加返少少carbs會唔會好啲?
一個月減左3kg,跟住呢兩個星期就停左
可能食唔夠TDEE拖慢左個代謝?

清 飲食上有冇咩建議
咁新手戴belt都可以幫感受谷核心嘅technique 都有幫助
攬住個下幾感動
預告睇到mo sir都力歇好想睇
終於beat 臭到
Marvin百屌成材
247部hack squat個Rom細到
早餐去左邊? 同埋呢個PLAN行左幾耐 , 如果有一段時間既可能身體已經習慣左 你停左60KG都唔出奇

原來張圖係easy fitness followers 整
好高質
運動係上個月頭開始加隔日單車機同啞鈴,
之後跌左3kg 呢兩個星期就停左

因為wfh成日瞓到10點幾11點先起身,
12點幾1點就食lunch,所以skip左早餐
巴打開番個ig page la
搭單問下其實knee sleeve個作用係咩? 點先知自己有無需要帶?
ig 本身有一個
我唔介意做小眾
搵知音姐
Pixel巴d相硬係低清d
呢班人連踩三round 真係睇片都覺得痴撚咗線
做多d推胸機拎個胸感受度
memes圖唔洗高清啦
啱啱先睇到你改咗名
細佬平時都有做開但係分胸背肩腳做但而排開始忙得番星期六日做。有冇師兄可以分享下連續2日全身你地會點安排?練全身咪例如星期六推完胸星期日又再推?
一日上身一日下身點睇
上身做臥推 肩推 引體 bbrow 二頭 三頭
下身做 squat RDL leg press
你WFH TDEE好低 隔日操可能同你返1~5返工收工lunch去行下呢D活動差唔多
其實你目標係咩呀
想短時間減到可以著bikini?咁咪日日踩機1hrs +繼續咁食囉
如果想長期身形靚就好好地增肌同埋學下食野啦
上下身
上身因為多D位所以
今個星期推中胸 下星期就focus推上胸
膊就一定係推嫁啦 今個星期用db, 下星期用smith
其他位都係咁啦
可以上網搵下上下身split programe 雖然2日操哂全身 但都可能要loop多次先操哂每組肌肉
我成日都覺啲例子有問題,本來150,上腰帶花時間練到180,除左腰帶落返170,但係control group 呢?用返同樣嘅時間唔上腰帶,重量加慢啲咁上唔上到170先?冇呢個比較好難判斷

同埋佢呢個明顯專攻健力嘅意見,普通人個訓練強度、密度根本唔會接近到,而且佢地比賽會用腰帶所以練嘅時候為左keep住啲嘢盡量相似就係咪都戴住。

普通人單純係強身健體下,姿勢正確重要性遠大於識唔識,上唔上腰帶,所以新手未兩倍體重個人一律建議唔需要搞裝備,姿勢優先。
Knee sleeve 感覺上保暖,加快熱身效果多過真係有支撐作用,冷氣開得太行抖一陣成個人都凍晒戴下囉

要真係有顯著啲嘅支持就要knee wrap, 你確定到唔係因為姿勢錯而真係強度引起嘅痛就戴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞