(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區91 問嘢前睇1樓Q&A

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
邊個舒服用邊個 分別唔大
dumbbell bench presse要點攞起啞鈴之後訓低,我攞起之後聽到手腕咔咗一聲
係咪要長唞了,拉嘅動作,dl同sqt仲做唔做得?
用對腳 "yan"上去
手心向側面再上下chok嗰陣會痛
巴打好慘我都試過手腕受傷

而家好返之後,老閪都帶護腕,買條sbd幾百蚊 唔慳得
我啱啱try咗下做引體,少痛係咪得返腳可以做
琴日照鏡先發覺自己胸椎咩左去左邊

即刻無曬心情
平時做開barbell唔知要yan幾大力,yan完發現唔夠力,於是用隻手擺返正,就咁chok親
新手岩岩join gym 想練大個hip
係唔係唔做硬舉 臂推果d 好難翹到?
🤧而家自己都係用下彈力帶+做機
請pt 又貴到。。
Squat
deadlift
hip thrust
我覺得leg press 踩高位個hip都會hit得好中
唔好玩squat同deadlift住先

我估你女人黎,又冇人帶住,啲動作做錯就奶撻

你玩住leg press先,隻腳踩高少少,會用多啲 hamstring 同hips

再玩下羅馬椅好了

你而家有上面兩個下身動作,自己搵多兩個胸嘅動作,同埋兩個背嘅動作,total 6個動作,每次做gym就係做依六個動作,一星期做三次左右,gym day同gym day之間至少隔一日

堅持到三個月,覺得自己有興趣繼續玩gym,就可以去下一個階段
請問各位巴打

做左尖一排 發現自己有肩內旋的情況
好多動作重少少就走晒樣

請問有咩動作可以改善??
放鬆 按+拉筋整鬆個胸同膊好重要
之後推胸果時慢上慢落做full range動作 唔好縮膊 手肘同身體要45度收埋個膊去推胸 全程挺胸
你唔好全程閉氣。。。雖然DL閉氣正常
但試下上黎呼氣睇下有冇改善先。。。
請問有無動作可以訓練到肩內旋的肌肉
內旋左仲練內旋?
仲有想請教 係唔係唔需要太重量 都可以增肌?
唔係
訓練對抗肩內旋的肌肉
係 我係一時時中 。。。 係唔係放腳果時唔好落得太低 ?有時做完小腿仲攰 有時又hip 攰
Google有一大堆
總有一個啱你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞