(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區91 問嘢前睇1樓Q&A

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
170 55kg左右 瘦仔
想問下 如果唔係操得好密 (3days/week, 2hours) 係咪唔應該飲奶粉 就咁加多d食量已經夠?
同埋 我知道做到力竭最好 但睇過d資料 好似話做到肌肉沖血已經有效果?
奶粉=濃縮左嘅肉=可以即時攝取嘅蛋白質,男仔未接觸健身前體重低於60kg建議你可以飲whey(蛋白質)/gainer(碳水+蛋白質),應該大部分人都係食唔夠卡路里同蛋白質,所以體重偏低,奶粉就係最好選擇。蛋白質建議攝取為1.6g-2g/1kg體重,例如體重55kg=要食88g-110g蛋白質,食多好過食少,食少唔夠增肌,食多都係屙返出嚟冇咩影響。建議攝取奶粉次數為2-3次(新手),起身立即喝,健身後立即喝,臨訓喝(optional)。另外,rest day都係要飲奶粉,確保每日吸收足夠蛋白質建立肌肉。

力竭其實有好有壞,好係已經足夠刺激肌肉撕裂,唔好嘅係力竭會造成過份疲勞,下一組未必有能力做夠同一次數而且會增加休息時間,所以建議力竭前一下好停,揀岩重量好重要,12下就12下嘅重量,8下就8下重量,另外覺得自己下一組未能做到同一次數就drop左重量。
本身買左gainer 但因為飲完好燥 影響睡眠質素 所以都想盡量避免飲太多
最多都係操完飲 我fd就話應該食多d碳水先 因為我本身真係胃口好細
咁你要計下自己卡路里夠唔夠2500-3000卡,蛋白質攝取夠唔夠啦。唔想食太多奶粉就要努力啲食多啲天然食物💪🏻。上磅建議4P 4C 2F。
巴打啲衫係直接係官網買再寄黎香港?
琴日做搏 今日起身兩隻手手腕都痛點搞
係咪應該去買對手套去固定個手腕
同埋想問應該休息幾耐(今日打算唔去操住)
應該學識點拎住db/bb先
做兩餅dl戴belt會唔會比人笑
想問次次操完腳2日後隻腳都痛到郁唔到 可以點加快返復原 做前後都有拉筋
用滾輪按
Watefall都係啲健康撚嚟 邊有人笑你
是,190twd 運費,寄sf
睇你人幾大隻啦百零磅咁拉兩餅戴都冇咩嘅,二百幾磅人兩餅都要就

諗起最近係gym見到兩條高大abc做一餅dl又腰帶又手帶,跟住冇leg drive 又round back 仲以為冇人識英文咁係話protect the lower back 差啲忍唔住笑出聲
腳day前一日做cardio會唔會影響做腳嘅成效
75kg
其實太少info...
可能你訓覺又關事 low carbs又關事
cardio太多就一定影響嫁 如果得果半粒鐘踩機我覺得又唔會有影響
有冇人知減脂 食1920 calories

70kg

點樣分配營養好

大概咁樣食 得唔得 碳水會唔會太多
Cutting = protein > crabs=fat

Bulking = protein = crabs > fat
Or crabs > protein > fat
咁既話我食到 2.5 x 70
Dl左幾耐喔,認真我覺得冇咩嘅,想戴咪戴囉,姿勢正確再加層保障咁姐
戴belt有咩問題?
買得返嚟緊係要用,又要用又驚俾人笑。關人地咩事先,又唔會影響到人,最緊要係識戴姐。
利申:見人地唔識戴先會笑,例如攬完有仲有一個拳頭位,戴左好似冇戴咁。
dl咗兩個月多啲,未戴過belt,諗住睇下戴咗會唔會做重啲
我覺得學啱姿勢先諗重/belt,冇事冇幹冇病痛慢慢上到拉體重兩倍先算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞